News55

Behöver skriva VM-historia: "Ingen omöjlighet"

Artikelbild
Emma Söderberg. Arkivbild. (Foto: Frank Gunn/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Bara tre segrar på drygt 90 försök och aldrig i ett mästerskap. Damkronorna behöver skriva historia för att slå Kanada i VM-kvartsfinalen. – Det är ingen omöjlighet, säger stjärnmålvakten Emma Söderberg. Damkronornas missade gruppseger i VM innebär mard…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Damkronornas missade gruppseger i VM innebär mardrömsmotstånd i torsdagens kvartsfinal i amerikanska Utica.

Kanada, mesta VM-vinnaren med tolv guld, föll i gruppfinalen mot regerande mästaren USA, tio guld, i grupp A och hamnade på Damkronornas lott.

Igen.

Jag tror det här blir fjärde gången i rad för min del, men det ska bli kul. Vi vet att vi kan ge dem en bra match och varje gång vi har mött dem har vi fått bättre och bättre resultat. Jag är väldigt förhoppningsfull, säger Söderberg, stjärnmålvakten som till vardags spelar i Boston i nya proffsligan, damernas motsvarighet till NHL.”Ger en förhoppning”

Sverige har aldrig slagit Kanada i en mästerskapsmatch, elva förluster i VM-historien och sex i OS.

Enligt Svenska ishockeyförbundets statistik har nationerna mötts 76 gånger i vanliga landskamper – med Kanada som vinnare 70 gånger och bara tre svenska vinster.

Den senaste 2011.

Det är inget vi fokuserar på utan vi ser tillbaka på senaste prestationen där vi tar dem till förlängning. Det ger en förhoppning i sig att vi till och med kan slå dem, säger målvaktsesset.

ANNONS

Trots den senaste förlusten i måndags mot Tyskland, 0–1, är Söderberg nöjd med gruppspelet.

Jag tycker överlag att vi har haft ett väldigt starkt gruppspel. Även mot Tyskland spelade vi bra men hade problem med att få in pucken, säger Söderberg från Örnsköldsvik, skolad i Modo och med Järved som moderklubb.

Sverige drabbades dock av ett bakslag när andrecentern Sara Hjalmarsson, två mål och två assist hittills, stängdes av i en match och missar kvartsfinalen för en crosschecking mot Tyskland.

“Väldigt stor lyx”

För Söderberg har det blivit vardag att möta de bästa kanadensiska och amerikanska spelarna. PWHL har fått en rivstart och intresset är stort med höga publiksiffror och stor publicitet.

Tidigare har det funnits halvprofessionella ligor som till slut inte överlevt. Nu är det första gången damerna kan leva på sin hockey.

Det är en väldigt stor lyx, det hade jag inte trott själv på att kunna leva på hockey så jag är jättetacksam som fått den här möjligheten, säger hon.

26-åringen gör sitt första år på ett tvåårskontrakt efter att ha spelat fem år på college där hon i fjol blev utsedd till årets målvakt i collegeligan NCAA.

ANNONS

Inför VM spände Damkronorna bågen högt och pratade om medalj – i så fall den första i VM sedan 2007.

Då behövs en historisk insats mot Kanada med start 23.00 på torsdagskvällen.

Göran Sundberg/TTFakta: Sveriges senaste Kanadamöten TT

VM 2023, kvartsfinal: 2–3 efter förlängning.

VM 2022, kvartsfinal: 0–3.

OS 2021, kvartsfinal: 0–11.

Fakta: Så fortsätter VM TT

Kvartsfinaler

ANNONS

Torsdag: Finland–Schweiz (16.00 sv tid), Tjeckien–Tyskland (19.30), Kanada–Sverige (23.00).

Natt till fredag: USA–Japan (02.30).

Semifinaler

Lördag och natten till söndag: 21.00 och 01.00. Bäst rankade kvarvarande lag möter sämst rankade, näst högst rankade möter tredjerankade.

Medaljmatcher

Söndag: Bronsmatch (19.00), final (23.00).

+ Förlorarna i kvartsfinalerna spelar utslagsmatcher om platserna 5-8. Det lag som blir femma spelar i grupp A i nästa års VM.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS