News55

Så tar svensk stjärna farväl

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 07 feb. 2023Publicerad: 07 feb. 2023

Efter 20 år och fyra SM-guld är det dags att ta farväl.

ANNONS
ANNONS
'Det har varit en process under säsongen. Jag känner mig klar efter den här säsongen. Det är upploppet nu', sade Joel Lundqvist efter tisdagens träning.
ADAM IHSE / TT
“Det har varit en process under säsongen. Jag känner mig klar efter den här säsongen. Det är upploppet nu”, sade Joel Lundqvist efter tisdagens träning.


Frölundas Joel Lundqvist, 40, meddelar att han avslutar hockeykarriären efter säsongen.

–Jag behöver inte förklara vad Frölunda betyder för mig. 20 säsonger räcker, säger en känslosam lagkapten.

På tisdagsförmiddagen meddelade Frölunda att en av SHL:s största spelare genom tiderna lägger av efter säsongen. Några timmar senare mötte Lundqvist TT och andra medier efter träningen i Frölundaborg.

– Det är svårt att förklara. Jag zoomade ut för att se helhetsbilden och vad som krävdes. Jag hade en dialog med mig själv och till slut landade jag i det här beslutet, säger Lundqvist.

Joel Lundqvist har hunnit med rätt mycket under sin framgångsrika karriär. 20 år i Frölunda, 14 som lagkapten. Fyra SM-guld och dessutom innehavare av diverse rekord så som flest matcher, flest poäng, flest mål, flest assist – och flest utvisningsminuter.

Men snart tar det slut.

Lundqvist tackar för sig

ANNONS

Lundqvists kontrakt med Frölunda löper ut efter säsongen och nu står det klart att det inte kommer förlängas.

– Det var ett tufft beslut, mycket att hantera. Jag landade i beslutet för några veckor sedan, men jag har inte velat säga det till så många. Det blir verkligt nu och beslutet är positivt. Jag har bara berättat det till de närmaste, familjen och klubbledningen, säger 40-åringen, som fyller 41 i mars.

– Det har varit en process under säsongen. Jag känner mig klar efter den här säsongen. Det är upploppet nu. Jag ville vara ärlig mot alla, men det här är ingen tid för reflektion. Jag kommer inte att stå här och analysera det, utan det tar vi efter säsongen.

ANNONS

Rönnberg: “Backat upp varandra”

Frölundas tränare Roger Rönnberg fick beskedet dagen före det blev officiellt och på frågan om vad Lundqvist betytt är Rönnberg tydlig med sitt svar:

– Det är känslosamt. Det är en stor människa och ännu större ledare och hockeyspelare. Utan hans stöd hade jag förmodligen inte stått här, säger Rönnberg.

– Det är väldigt få spelare som sätter laget främst. Joel behövde anpassa sig för vårt spelsätt, han behövde ändra på det och det gjorde han Det är stort vad han har åstadkommit.

Joel Lundqvist håller med sin tränare och väljer att lyfta fram den speciella relationen.

ANNONS

– Vi har haft en fantastisk relation och stöttat varandra genom åren. Det är väldigt sällsynt i vår bransch och jag är väldigt tacksam över det.

Lundqvist: “20 säsonger i A-laget räcker”

Lundqvist har även testat lyckan i NHL där han spenderade tre säsonger i Dallas Stars, 2006-2009. I Tre Kronor blev det 146 landskamper och tre VM-guld: 2006, 2013 och senast 2017.

I och med tisdagens besked kommer Joel Lundqvist att kunna spendera mer tid med tvillingbrorsan och målvaktsikonen och NHL-legendaren Henrik Lundqvist. Båda kommer att vara pensionerade hockeyspelare.

– Jag kan inte säga vad Frölunda har betytt för mig nu. 20 säsonger i A-laget räcker. Det är mycket att hantera men mitt beslut har växt fram för jag vet vad som förväntas av mig i det här laget, och om jag skulle fortsätta, säger Joel Lundqvist.

Ibraheem Alsalman/TTJens Bornemann/TT

Fakta: Joel Lundqvist

TTTT

ANNONS

Född: 2 mars 1982 i Åre.

Längd: 184 cm.

Vikt: 89 kg.

Klubbar: Järpens IF, Rögle BK, Frölunda, Mölndal, Dallas Stars.

A-landskamper: 146.

Meriter i urval: Tre VM-guld (2006, 2013, 2017). Fyra SM-guld (2003, 2005, 2016, 2019). Fyra CHL-titlar (2016, 2017, 2019, 2020).

Historisk i SHL: Joel Lundqvist blev i november 2022 tidernas meste SHL-spelare när han spelade match nummer 1048. Lundqvist är fortfarande aktiv spelare och antalet matcher som han spelat i SHL kommer således att öka.

Joel Lundqvist hyllas på Götaplatsen efter Frölundas SM-guld 2019. Arkivbild.
ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS