News55

Leif 71: Jag tränar inte för att bli yngre, jag tränar för att bli äldre

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 okt. 2016

Det går att träna tungt även när man är äldre. I helgen utsågs Sveriges starkaste pensionär. - Vem som vinner spelar ingen roll. Vi gör det för folkhälsan, säger deltagaren Leif Magnusson, 71 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I helgen samlades folk från hela landet i Kungsör för att bevittna en styrketävling utöver det vanliga. På plats skulle det avgöras vem som var Sveriges starkaste pensionär. Tävlingen är en variant på strongmantävlingen ”Sveriges starkaste man”.

– Styrkemätningar kan göras inom alla grupper av befolkningen. Är man bara frisk så finns det ingen orsak att gunga gungstol bara för att man blivit äldre, säger Eurosports expertkommentator, Anders Axklo, som var på plats och kommenterade tävlingen.

En av tävlingens deltagare var 71-årige Leif Magnusson från Kungsör som slutade på en fjärdeplats. Han har i flera år varit kommentator på styrketävlingar och ägnat mycket tid åt styrketräning på gym. Han ville uppleva hur tufft det kunde vara på tävling och ställde därför upp i en amatörtävling i våras, då han upptäckte sin potential. Sista åren har han tränat uppåt fem kvällar i veckan, något som lett till flera hälsovinster.

– Jag tränar inte för att bli yngre, jag tränar för att bli äldre. Jag har fått en rakare hållning i kroppen. Jag känner mig allmänt stark, har fått ett ökat självförtroende och ett ökat välmående. Det är dessutom mycket social gemenskap och kamratskap i den här sporten. Det är underbart, säger Leif Magnusson.

“Mäta praktiskt användbar styrka”

Grenarna i “Sveriges starkaste pensionär” är specifikt framtagna av en medicinsk expert och styrketräningsinstruktör för att undvika skador. Strongmantävlingar handlar om att mäta funktionell styrka som efterliknar naturligt kroppsarbete.

– Grunden är att eliminera bort så mycket teknik som möjligt för att mäta praktiskt avvändbar styrka, säger Anders Axklo.

Lördagens tävling var indelad i tre moment. Första momentet, farmers hold, gick ut på att den tävlande skulle lyfta två tunga ”järnväskor” på 85 kg vardera och hålla i dessa så länge som möjligt. Andra momentet var en pressövning, där de tävlande pressade upp en ”järnstock”. Det tredje och sista momentet bestod av marklyft i tre olika vinklar med vikter på 120, 150 och 170 kg.

ANNONS

Motståndarna Leif Magnusson mötte i lördags var i 65 och 67-årsåldern.

– Det var inte så stor skillnad mellan oss trots att de var småpojkar. De var dock något snabbare än mig i det sista tävlingsmomentet, säger Leif Magnusson.

“Gör det för folkhälsan” 

Vinnande ur tävlingen gick 65-årige Stefan Åberg, från Hoting i Jämtland. Leif Magnusson hamnade på en fjärdeplats, men han är inte besviken för det.

– Vem som vinner spelar ingen roll. Vi gör det för folkhälsan. Vi visar att det går att träna tungt även när man är äldre. Jag är stolt över att ha genomfört det här, säger Leif Magnusson. 

Nästa år beräknas det bli fler som tävlar i Sveriges starkaste pensionär. Folk står redan i kö för att få delta. Nästa år kommer Leif Magnusson vara plats igen och tävla. I februari inleder han sin hårdträning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS