News55

Marie Mandelmann: "Jag hoppas kunna inspirera kvinnor"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 juni 2022

Hon har setts i ”Let´s Dance” där hon utmanade sig själv varje vecka. Marie Mandelmann jämför sig inte med någon och har fokus på att inspirera andra kvinnor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Marie Mandelmann, 58, och hennes man Gustav, 57, blev omåttligt populära när de syntes i programmet ”Mandelmanns gård” som även vann TV-priset ”Kristallen” 2017 för årets Tv-personlighet och även knep ytterligare en kristall för årets livsstilsprogram tre år senare. Den ekologiska gården Djupadal de driver ligger i bördiga Skåne och dit vallfärdar folk för att få en glimt av det berömda paret.

Marie och Gustav har inte bara släppt böcker tillsammans, de har även barnen Aron, 32, Tora, 31, Disa, 28 och Joel, 21. Under våren har Marie dock lämnat gården Djupadal för att ta sig till storstaden och medverka i ”Let´s Dance” i TV4. En stor men viktig utmaning men hon åkte ut för några veckor sedan.

– Jag känner att jag är den största vinnaren, jag har fått dansa i alla programmen, gjort alla danser och haft så roligt. Och jag har gjort det för det betytt mycket för mig och haft roligt hela vägen. Jag har verkligen dragit högsta vinsten.

Under tiden programmet pågått har Marie bott i en lägenhet i Stockholm för att slippa hotell och det har funkar fint.

– Jag har bott i en lägenhet man hyrt till mig, annars vet jag inte hur det hade gått. Jag var nästan där i tre månader och det är var ju jättesvårt att veta hur detta skulle sluta förstås. Problemet med mig är ju att jag inte är någon tävlingsmänniska utan dansat för det är roligt.

Det har förstås funnits moment som är mer utmanande än andra och i dans handlar det både om det tekniska, som att sätta koreografin och om känslor, att vara nära en annan människa.

– Det tuffaste har nog varit, att med åldern, lära sig koreografin även om jag inte är så gammal. Handen, höften, rörelsen, att det är så mycket att komma ihåg samtidigt som jag ville ha en känsla. Jag är stelare i lederna nu och kiropraktorn sa ”du kräver mer återhämtning”.

Marie har förstått att det inte var någon idé att jämföra sig med de unga deltagarna i tävlingen när det handlar om uthållighet och det fysiska och har kommit till insikt med det. För henne är det viktigt att kunna visa vägen för äldre kvinnor.

ANNONS

– När man blir äldre behöver man mer återhämtning och det finns aldrig tid för det riktigt. Jag kunde aldrig mäta mig med de unga killarna men har kunnat bidra med annat och hoppas jag har inspirerat många kvinnor i min ålder att göra saker man inte trodde man kunde.

Kvar på gården under programmet har Gustav varit. Det har varit bråda tider då det är vår med allt vad det innebär med sådd och plantering men familjens barn har hjälpt till och täckt upp och det finns även anställda som kliver in när Marie varit borta.

– Inför sommarsäsongen har vi mycket hjälp i cafét och restaurangen. Om jag hållit mig var kvar i programmet hela vägen skulle jag inte kommit hem förrän 22 maj men tänk så härligt för mig att få ha gjort detta!

Marie har även andra anledningar att längta hem till Skåne än att träffa Gustav, som varit på besök hos henne i Stockholm vid ett flertal tillfällen. Hon blev även mormor 2019 till lilla Helle då dottern Tora blev mamma.

– Det blir en ny fas på något sätt. Det är så vackert när ens egna barn får barn och vi har den förmånen att Tora jobbar på gården så hon kommer ut i veckorna så vi får träffa Helle mycket.

Men nu när Marie varit borta flera månader började barnbarnet bli blygare och blygare allt eftersom tiden gick.

– Det är klart det blir förvirrande men hon säger att hon hjälper mig att mata djuren och fixa på gården.

Men det har inte alltid varit idel solsken för paret Mandelmann som varit gifta sedan 1992. Gustav diagnostiserade som bipolär i januari men det är något paret förstått att han lidit av sedan barnen var små. Numera får han medicin och stöd och mår bättre i sin sjukdom

ANNONS

– Vi har insett det sedan många år, sedan barnen var små, jag har varit lite trött på bilden av oss som den perfekta, gulliga familjen, att man ser oss som något ouppnåeligt, det stämmer inte, alla kämpar med sitt, alla har vi saker vi kämpar med på olika sätt och livet går upp och ner men det är inte perfekt.

Att Marie tog steget och tackade ja till ”Let´s Dance” är förstås inte helt självklart när man varit navet och drivande i verksamheten i stort hemma men helt nödvändigt.

– Det är också en del av den här processen, att Gustav fått klara sig själv och jag också och det har gått jättebra. Och jag har ju också varit hemma för att spela i nya avsnitt av ”Mandelmanns”. Det börjar sändas i mitten av januari och så det två julspecial, de kommer innan jul.

Receptet på att de nått sådan stor framgång med programmet tror Marie beror på att de inspirerar både äldre och yngre tittare.

– Vi har alltid velat dela med oss, den inställningen har vi alltid haft. Inspirera folk, människor i smått och stort. Vi har ett så nära samarbete med vårt filmteam så det är som det är ett gäng vänner som kommer ner en vecka i taget. Det hade inte gått om de kommit ner och bestämt vad vi ska göra. När de kommer gör vi det tillsammans. Både producenten och de som gör inslagen. Vi går in i varje scen och skapar den ihop och vi har en fantastisk producent som väldigt öppen och kan hålla alla de här trådarna i luften.

Marie och Gustav träffades på en konstskola där man på kvällarna samlades för att spela och sjunga. Det skapades en Balalajkaorkester där alla var med och de möttes i konsten och skapandet redan då.

– Fyra barn och 30 år senare har jag varit med i ”Lets Dance”, det är väldigt modigt. Jag har jobbat mycket med mig själv när jag varit här, ensam i Stockholm. Dansen har gjort att väldigt mycket kommit upp till ytan, man måste blotta sig fullständigt.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS