News55

Livsprojektet – renoverad Porsche 356 från 1964

Porsche 356
Porsche 356 (Foto: Porsche)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 22 juli 2024Publicerad: 26 juli 2024

Bill Romano, 87 år, har äntligen förverkligat drömmen om att köra sin champagnefärgade Porsche 356 från 1964. Bilen, som varit isärplockad under fyra decennier, är nu återställd till sin forna glans.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bill Romano har alltid haft ett stort intresse för bilar, och att plocka isär och restaurera en bil är en imponerande prestation, skriver The Wall Street Journal.

Det är ett projekt som kräver både engagemang och tålamod, särskilt när det gäller bilmotorers komplexitet.

Historien bakom 356:an

Historien om Bill Romanos Porsche går tillbaka till slutet av 1980-talet, när han arbetade på en konsultfirma i Kalifornien. Under den perioden köpte han sin 356:a för 4 000 dollar. Den är speciell på så sätt att det är den första modellen som såldes under varumärket Porsche.

Ferdinand Porsche, grundaren av företaget med samma namn, är också känd för att ha designat Volkswagens ikoniska Bubbla före andra världskriget.

Efter kriget lanserades sålunda den första 356-modellen, utformad enligt samma grundläggande principer som Bubblan, med motorn baktill. Lustigt nog är modellen inte helt olik Audis modell Type 52 från 1932.

356 B
Porsche 356 B (Foto: Porsche)
ANNONS

Utmaningarna med renoveringen

ANNONS

Bill Romano körde sin Porsche några gånger men insåg att den behövde omfattande arbete för att återställas till dugligt skick. När han tog ut motorn upptäckte han hur mycket jobb det skulle bli och tog en del hjälp av Porsche-experter. Han ville dock göra mycket själv och lärde sig att svetsa.

Garaget förvandlades till en verkstad, men det var ett kul och spännande projekt. Att det skulle ta så lång tid kunde ingen gissa.

Bill hade tur. När han pensionerat sig och flyttat till Maryland stötte han på en bilveteran som erbjöd sig att bygga upp 356:ans kaross på nytt för att slutligen återställa den till dess forna glans.

356 C
Porsche 356 C (Foto: Porsche)

Drömmen blir verklighet

När Romano fick tillbaka sin Porsche var den som ny. Det återstod visserligen en del arbete, men på ett par år slutförde han de sista detaljerna.

Det livslånga projektet var fullbordat.

Färdig för vägen

ANNONS

Återuppbyggandet av 356:an var mer än bara en hobby; det var en passion och ett livsprojekt.

Bill Romano förverkligade sin pojkdröm och insåg samtidigt att det aldrig är för sent att göra det man verkligen vill.

I dag kan han stolt köra sin nyrenoverade Porsche 356 och känna sig nöjd. Han lyckades ro i land med sina drömmar och det bästa av allt: Han lever fortfarande och nu kan han ha kul.

Läs också:

Sovjetisk elbil med atomkraftsteknik

Från ritbordet till vägen – efter 90 år

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS