News55

Olympiska spelen i Paris kan bli en rysare

En brottare
Brottning vid sommar-OS 2020. (Foto: Wikimedia Commons/MojNews, CC BY 4.0)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Årets olympiska Spel mellan 26 juli och 11 augusti kan bli de varmaste hittills. Ledande idrottare varnar för intensiv värme som i värsta fall kan leda till att idrottare kollapsar och dör. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oron bland idrottare sprider sig eftersom värmen är en riskfaktor man inte ska leka med. Drabbas man av värmeslag kan det vara livshotande om flera organ i kroppen påverkas samtidigt. Det kan också leda till akut hjärtinfarkt, rapporterar The Guardian.

Ny rapport om kommande risker vis OS i Paris

En ny rapport från Rings of Fire: Heat Risks at the Paris 2024 Olympics, konstaterar att det fanns tydliga varningssignaler om framtida värmeböljor redan 2021 vid Olympiska spelen i Tokyo. Nu är det ett återkommande faktum.

“Tävlande kräktes och svimmade vid mållinjerna, rullstolar sattes ut för att bära bort idrottare från stekheta arenor och rädslan för att dö var tydlig”, står det i rapporten, skriver The Guardian.

Det säger en hel del om allvaret i situationen.

brottning vid OS 2020
Brottning vid olympiska spelen 2020. Manlig klass i Greco-Roman 60 kilo. (Foto: Wikimedia Commons/MojNews, CC BY 4.0)
ANNONS

Frankrike hårt drabbat av klimatkrisen

Sedan 1924, när Paris senast var värd för OS, har årliga temperaturer stigit med med 1,8 grader och ökat med ytterligare 23 varma dagar per år, det vill säga, 25 grader eller varmare, samt med ytterligare nio stekheta dagar med 30 grader eller mer.

ANNONS

Parisarna har upplevt minst 50 värmeböljor sedan 1947, och de återkommer med allt kortare frekvens. Under 2003 dog 14 000 personer i Frankrike på grund av extrem värmebölja.

Enligt den meteorologiska tjänsten France Météo är risken att det blir varmare än vanligt vid årets olympiska spel i Paris minst 70 procent.

Hinderlöpning OS 2020
Sydney McLaughlin i 400 meter hinderlöpning vid OS 2020. (Foto: Wikimedia Commons/Bob Ramsak, CC BY-SA 4.0)

Idrottens framtid är i fara

Om fossila utsläpp fortsätter i samma takt kan det äventyra arrangerade sportevenemang i framtiden. 

“Vi vet nu att det finns risk för nya värmerekord i år som slår hettan under OS i Tokyo”, berättar Emma Pocock för The Guardian, hon är vd för FrontRunners, en av organisationerna bakom rapporten. 

Pocock beskriver Rings of Fire-rapporten som en uppmaning till styrande aktörer inom sport att omedelbart vidta åtgärder mot global uppvärmning.

Samantha Schultz
Samantha Schultz vid Olympiska spelen 2020 (Foto: Wikimedia Commons/U.S. Army, CC BY 2.0)
ANNONS

Idrottare utsätts för hälsorisker

Varma och fuktiga förhållanden gör det svårare för idrottare att reglera sin kroppstemperatur, vilket försämrar den fysiska prestationen, särskilt i uthållighetssporter som långdistanslöpning.

Idrottare som tävlar i extrem värme riskerar att drabbas av värmekramper, utmattning eller värmeslag, vilket kan innebära livsfara. Det är nödvändigt att vidta säkerhetsåtgärder för att värna idrottares hälsa i framtiden.

Läs också:

Så svalkar du dig på bästa sätt i en värmebörja

Forskning förklarar den dödliga värmebörjan

CC BY 4.0

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS