News55

Sjöström om dopningsskandalen: "Jätteskumt"

Artikelbild
Sarah Sjöström. Arkivbild. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla och vann bland annat tre OS-guld i Tokyo 2021.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag tycker det verkar jätteskumt allting, konstigt, säger superstjärnan Sarah Sjöström till Expressen.

Det var först i april i år som det avslöjades att 23 kinesiska simmare testades positivt för substansen trimetazidin (TMZ) 2021.

Antidopningsorganisationen Wada stängde dock aldrig av simmarna under utredning och de friades sedan från dopningsanklagelserna.

13 av de 23 simmarna som lämnat positiva prover deltog på OS i Tokyo 2021 och tog tre guld.

“Är konstigt”Det är tråkigt hur de hanterat det, säger Sarah Sjöström till Expressen och fortsätter:Jag tycker det är konstigt att det har tagit så lång tid innan det här kommer fram.

Det här var tre år sedan

Kinas antidopningsorganisation har uppgett att idrottarna fått i sig TMZ via mat som kontaminerats av substansen. En förklaring Wada köpte.

Vad är chansen att det är så många som drabbas på samma hotell. Jag kan inte säga vad man ska göra åt saken mer än att man bara vill veta mer. Och det tror jag många håller med om, säger Sjöström.

ANNONS

Den amerikanska antidopningsorganisation Usada har riktat skarp kritik mot hanteringen. Förra veckan meddelade Wada att en oberoende utredning ska tillsättas – inte för att gå kritikerna till mötes utan för att man ansett sig orättvist anklagad.

“Varit tyst så länge”

Det känns som att någon behöver se över det, någon behöver ta reda på varför det har varit tyst så länge, säger Sarah Sjöström.

Avslöjandet gjordes av tidningarna Daily Telegraph och New York Times samt det tyska tv-bolaget ARD.

Den unga ryska konståkaren Kamila Valieva lämnade under vinter-OS 2022 ett positivt dopningsprov innehållande TMZ. Hon stängdes av och Ryssland fråntogs guldmedaljen i lagtävlingen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS