News55

Bli aldrig en särkullförälder

Artikelbild
Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX
Ulrika Good
Ulrika Good
Uppdaterad: 26 okt. 2015Publicerad: 26 okt. 2015

Ordet “särkullbarn” är något man nästan bara stöter på i mindre angenäma sammanhang som bouppteckningar och testament. Det betyder barn som inte är födda inom det nuvarande äktenskapet, alltså barn som har en mamma eller pappa som gift om sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skilsmässor sker varje dag, och hur tråkiga de än är brukar det så småningom landa i en situation som är uthärdlig för alla inblandade. Ibland till och med bättre. Förutom när en förälder bildar en ny familj och inte längre vill kännas vid den gamla. Då uppstår ärr som aldrig läker.

Det borde vara den största av alla självklarheter, men av egen erfarenhet kan jag konstatera att det inte är så. Därför behöver det upprepas; du kan skilja dig från barnens mamma eller pappa, men du skiljer dig inte från dina barn.

      LÄS MER: “Inför obligatoriskt föräldrarkörkort”

Har du satt en varelse till världen är du för evigt dess förälder, oavsett om du gått vidare till något som känns mycket roligare och fräschare än den familjekonstellation du ursprungligen var med och bildade. Det är den enkla sanningen, glöm aldrig den.

Föräldraskap bevisar sig både i faktiska handlingar och i ekonomiska. Smärtan det innebär att läsa en bouppteckning och inse att alla konstruktioner avslöjar att du inte bara var ett särkullbarn, utan även att din förälder var en särkullförälder önskar jag att ingen skulle behöva uppleva.

Att den som en gång kanske var den viktigaste personen i ditt liv har gjort allt för att se till att så mycket som möjligt ska gå till den “nya familjen” och så lite som möjligt till barnen i den “gamla” är en livsavgörande upplevelse. På ett dåligt sätt.

      LÄS MER: Det värsta som kan hända en förälder

Därför vill jag nu missionera för alla som vill höra på: gör inte så mot någon du själv satt till världen. Att vilja gå vidare och inte titta bakåt kan man göra i många sammanhang i livet. Att vara en förälder hör inte till ett av dessa.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS