Kvinnor efter en viss ålder behandlas av regeringen som om de vore mindre värda. Det anser Christina Rogestam och Gösta Bucht på SPF Seniorerna, som går ut hårt i en debattartikel på SVT Opinion.
Äldre kvinnor diskrimineras i mammografin
Mest läst i kategorin
Är äldre kvinnors liv mindre värda? Det frågar sig Christina Rogestam, förbundsordförande, och Gösta Bucht, sakkunnig inom vård och omsorg på SPF Seniorerna, som i en debattartikel på SVT Opinion går till angrepp mot regeringen.
Bakgrunden till frågeställningen är den särbehandling som uppstått i regeringens avgiftsfria mammografiscreening som från och med 1 juli i år erbjuds för kvinnor i åldrarna 40-74 år. Initiativet togs för att stärka kvinnors hälsa och öka screeningundersökningarna i ekonomiskt svaga grupper.
”Det är uppseendeväckande att staten, med en lag emot åldersdiskriminering och vars Hälso- och sjukvårdslags mål är en vård på lika villkor för hela befolkningen, inför regler där människor särskiljs”, skriver de på SVT Opinion.
Sänder ut fel signaler
Varje år drabbas ungefär 2000 kvinnor över 75 år av bröstcancer, det motsvarar ungefär var femte bröstcancerpatient. Mammografi är avgörande för om cancern upptäcks i tid, vilket ökar chanserna till bra behandling för att överleva – oavsett ålder.
En allvarlig konsekvens som Christina Rogestam och Gösta Bucht anser att åldersgränsen för med sig är att den sänder ut fel signaler.
“Det kan lura äldre kvinnor att tro att risken att drabbas minskar med åren, när det är precis tvärtom!” skriver de på SVT Opinion.
Hela frågeställningen anser de också belysa ett större problem – nämligen att det satsas för lite på forskning om sjukdomar bland äldre.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.