Vår frågespalt fortsätter där Hälsa55:s läsare får svar på frågor om munhälsa av vår expert på tandvård och munhälsa, Björn Klinge, tandläkare och professor i parodontologi.


Mest läst i kategorin
Hej Björn, jag är 70 år och har gått på undersökning regelbundet varje år. Sedan många år har jag aldrig haft hål och tycker att det är mycket pengar att lägga ut. Hur ofta behöver jag gå tycker du?
Vänligen Stigbjörn
Hej Stigbjörn
Tandvården gör ju ofta en samlad bedömning och om du är frisk i munnen – inga hål som du skriver och dessutom ingen tandköttsinflammation (gingivit) och heller inga tecken på tandlossningssjukdom (som fördjupade tandköttsfickor eller blödning vid fickdjupsmätning) kan vartannat till vart tredje år vara rimligt. Men tänk på att själv kontakta tandvården om du märker någon förändring i munhälsan.
Hejsan Björn. Vad händer om man inte kan ta sig själv till en tandläkare? Finns det mobila team?
Tack för svar, Stina
Hej Stina
Det ser lite olika ut i olika delar av landet. Ibland finns mobila team som kan göra en munhälsobedömning, om man omfattas av särskilt regelverk. För att du skall få svar på vad som gäller just dig föreslår jag att du kontaktar tandvårdsenheten i den region där du bor.
Jag undrar om det är farligt att bleka tänderna? Vilken metod rekommenderar du?
Mvh Maria
Hej Maria
En högaktuell fråga, eftersom tandblekning blivit alltmer populärt. Det finns några grundregler som jag tycker man skall hålla sig till: gör en undersökning hos tandläkare först för att välja den metod som är mest lämplig i just ditt fall. Det är viktigt att man då kollar att det inte finns några skador på tänder eller tandkött, som kan leda till komplikationer vid blekning. I dag är nog den populäraste metoden att man efter inledande undersökning bleker själv hemma med hjälp av så kallade blekskenor och tandblekningsgel. Det finns ett stort utbud av blekningsprodukter för hemmabruk på nätet, men jag vill varna för eget experimenterande (även om reklamen verkar lovande). Tänk på att visst övergående efterbesvär (ilande tandhalsar och ömmande tandkött) förekommer även om man har tandvårdskontakt vid blekning.
Hej Björn, nu när Covid-19 verkar ha försvunnit, behöver inte tandvårdspersonalen länge ha munskydd? Är det valfritt? Tycker det är obehagligt att ha folk så nära.
Tack, Charlotte
Hej Charlotte.
Oftast förekommer bara rekommendationer vilken personlig skyddsutrustning som skall användas i tandvården. Ofta används visir i kombination med munskydd (särskilt under pandemin). Efter pandemin kan det säkert förekomma att personalen har antingen visir eller munskydd. Om du behandlas av någon som inte har visir eller munskydd tycker jag att du kan påpeka att du förväntar dig att den som behandlar dig bär munskydd.
Hej, jag är extremt tandvårdsrädd och drar mig för att besöka tandvården. Har därför inte varit där men börjar få besvär med smärta i en tand. Hur kan de lugna mig?
Mvh Anders
Hej Anders
Du beskriver ett klassiskt problem: att det ofta blir värre om man inte har kontakt med tandvården. Och du är inte ensam i denna situation. Om du behöver akut hjälp kan du få lite lugnande medicinering – eller i mer allvarliga fall bli sövd, men det löser ju inte tandvårdsrädslan. Det finns särskilda kliniker, både privat och i folktandvården, där personalen är särskilt utbildad för att hantera tandvårdsrädsla. Det är viktigt när du bokar tid att du berättar om din rädsla så att tandvårdsteamet kan ta emot dig på bästa sätt. Ofta kan det vara en god idé att be någon vän eller familjemedlem att följa med vid tandvårdsbesöket. Då ökar också chansen att du inte upprepat avbeställer en bokad tid.
Hej Björn och tack för din frågespalt.
Jag är 68 år och det har börjat blöda ibland när jag borstar mina tänder. Känns också som att tandköttet kryper uppåt och att tandhalsarna på en del tänder blivit synliga. Hur motverkar jag detta? Tack på förhand! Mvh Maria K
Hej Maria.
Fint att du verkar gilla frågespalten. Får börja med en motfråga: har du kontakt med tandvården för regelbunden kontroll och eventuell behandling? Att tandköttet kryper uppåt beror vanligen på att käkbenet löses upp vid lokal inflammation. Blödningen är ett tecken på detta. Ibland leder också felaktig tandborstteknik till att tandköttet försvinner lokalt. Mitt tips är att du gör en undersökning hos tandhygienist eller tandläkare och efter eventuell behandling får individuella råd hur du bäst skall hantera just din situation.
Hej, jag har en fråga om fluorsköljning. Min make köper detta och gurglar varje dag.
Behövs detta när man använder fluortandkräm? Varma hälsningar från Värnamo.
Hej till någon i Värnamo och tack för varma hälsningar.
I normalfallet finns inget skäl att både använda fluoridtandkräm och fluoridsköljning, om inte tandvården särskilt har rekommenderat detta. Om din make väljer att fortsätta på detta sätt är det förstås viktigt att han inte sköljer direkt efter tandborstningen, för då förloras vitsen med den fluoridinnehållande tandkrämen. (Förlåt att jag är lite petig, förstår vad du menar, men korrekt term är fluoridsköljning respektive fluoridtandkräm).
Hej, jag är snart 70 år och tycker det är dyrt att kolla sina tänder, varför kostar det så mycket?
Mvh Anna
Hej Anna.
Det är en fråga du får rikta till våra politiker. Skillnaden i patientavgift mellan tandvård och sjukvård är ju stor, men det betyder inte att tandvården i sig är dyrare. I ena fallet betalar vi via skatten och i det andra fallet betalar vi via högre egenavgifter. Själv för jag ständigt en kamp för att åtminstone infektioner och inflammationer i munnen skall ersättas på samma sätt som man gör med infektion och inflammation i alla andra kroppsdelar – utom just i munnen. Varje gång det närmar sig ett valår brukar frågan komma upp på den politiska dagordningen (och lika ofta försvinner frågan efter valet).