News55

Aldrig har en generations uppväxterfarenheter känts mer irrelevanta

Ulrika Good
Ulrika Good
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 jan. 2016

Mellan fjortonhundratalet och artonhundratalet kunde man räkna de teknologiska genombrotten på ena handens fingrar, även om man var träslöjdlärare. Tryckpressen, teleskopet och ångmotorn; så där värst många fler innovationer behövde man inte ha koll på om man levde på den tiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men någonstans runt 1980 börjar grafen som visar samhällets tekniska utveckling att stiga uppåt, för att bli en i princip lodrät vägg vid 2000-talets början.

      LÄS MER: Tommy Engstrand – “Teknik är så förbannat tråkigt”

På de senaste femton åren har tusenfalt fler avgörande teknologiska samhällsförändringar ägt rum än det gjort under hela mänsklighetens tidigare historia. Och vad innebär det? Jo, att vara femtioplussare i dag är att ha referensramar som befinner sig i en galopperande föråldringsprocess.

Aldrig har en generations uppväxterfarenheter känts mer irrelevanta.

Våra LP-skivor var som exempel marginellt annorlunda mot stenkakorna, medan dagens unga tar det för självklart att gå runt med 30 miljoner låtar i den tajta jeansbakfickan.

      LÄS MER: Därför var musiken bättre förr

“Vår erfarenhet måste värderas på arbetsmarknaden” säger (med rätta!) många av oss som har närmare till ATP än CSN. Men det ställer också krav på att vi inte fortsätter att vara som de äldre i tidigare generationer på arbetsmarknaden kunnat unna sig att vara.

Därför handlar mitt nyårslöfte inför 2016 om kondition. Men inte av den sortens kondition du får i löpspåret, utan den mentala konditionen. Häng på vettja!

ANNONS

      LÄS MER: Björn Eriksson – “är jag dum i huvudet som inte lägger av?”

Första övningen för att trimma upp sinnet är att utesluta vissa tankebanor.

Vi börjar med att dumpa ”vad ska det där vara bra för, det har ju fungerat alldeles utmärkt med ” och “det där förstår jag mig inte på”. Ge nymodigheter en chans, de kanske kan berika ditt liv! Att det var på ett visst sätt för trettio år sedan betyder inte automatiskt att detta sätt var bättre!

“Som jag brukar säga” är en fras vi kan lämna bakom oss. Säg något nytt istället!

Den här krönikan har jag skrivit på en laptop i Mexiko, och mailat vidare till redaktionen på News55, som i sin tur lagt upp den på sajten. Fullkomliga självklarheter, men för bara trettio år sedan hade jag fått skicka ett fax med ett maskinskrivet manus som skulle sättas och tryckas via blytyper för att i tidningsformat transporteras till din brevlåda.

      LÄS MER: Därför ska du hitta din datorängel

Vill du vara relevant på arbetsmarknaden gäller det att inse och omfamna att förändringar av den digniteten numera kommer stup i kvarten. Du behöver varken kunna, gilla eller förstå allting, men stäng inte dörren i ansiktet på utvecklingen innan du lyssnat på vad den har att säga dig.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS