News55

Legenden fick vara med i OS 1992 – trots hiv

Magic Johnson. Han diagnosticerades med hiv 1991 men fick ändå vara med i OS 1992.
Magic Johnson diagnosticerades med hiv 1991 men fick ändå vara med i OS 1992. (Foto: TT/Vianney Le Caer/Invision/AP)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 juli 2024Publicerad: 12 juli 2024

Basketlegenden Magic Johnson diagnosticerades med hiv 1991 sedan, han fick trots det delta i OS 1992, vilket på den tiden var en sensation.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Earvin Johnson Junior, mest känd som Magic Johnson, var stjärnspelare i bakslaget Los Angeles Lakers och ledde sitt lag till fem mästerskapsvinster mellan 1980 och 1988.

1991 tillkännagav han att han diagnostiserats med hiv. Sedan dess, nu nästan 33 år, har han levt med det. Diagnosen ledde till att han gick i pension, det skriver BBC.

Handplockades till OS

Trots att det har gått mer än tre decennier sedan han handplockades för det amerikanska OS-laget 1992, lyser Magic Johnson fortfarande upp när han pratar om det. 

På den tiden var det beslutet banbrytande, främst på grund av att det då var så lite vi kände till om hiv, inklusive hur det smittar.

“Det var det största ögonblicket i mitt liv, särskilt efter att ha gått i pension och hiv. Det var en så stor ära att representera mitt land, Lakers, min familj”, säger Magic Johnson till BBC, om när han fick veta att han skulle delta i OS 1992.

År 2020 skrev Magic Johnson på Twitter att 1991, när han meddelade att han hade hiv, trodde folk att de kunde smittas av att skaka hans hand.

ANNONS

Förlorade sponsorer

ANNONS

Trots sina kära minnena från OS 1992 var Magic Johnsons liv inte lätt efter att han tillkännagivit sin diagnos.

“Många sponsorer släppte mig och de ville inte att jag skulle representera deras företag längre”, säger han till BBC.

Han tillägger att det bestående stödet från hans föräldrar hjälpte honom och att hiv på den tiden var en dödsdom.

Överlevare och miljardär

Johnson är inte bara en hiv-överlevare, han är även en känd affärsman, miljardär och en levande mentor för unga idrottare. 

Förutom att han äger andelar i olika idrottslag har Magic Johnson investeringar i företag av alla typer, exempelvis Starbucks, Burger King och livförsäkringsbolaget EquiTrust. 

Magic Johnson är nu 64 år, fortfarande gift med Cookie Johnson, som var gravid när han offentliggjorde sin hiv-diagnos. Hon blev upprörd men försäkrade honom att de skulle ta sig igenom det tillsammans.

Fortune skriver att Magic Johnsons läkare gav honom rådet att vara positiv och acceptera att han kommer ha hiv resten av sitt liv och att han skulle motionera och ta sina mediciner varje dag.

ANNONS

Han själv ger de idrottare som gör sig redo att bege sig till de olympiska spelen 2024 i Paris rådet att njuta av det och leva i nuet, samt att njuta av Paris och av att vara unga. 

Offer för blodskandal kan få pengar i år

Offer för den brittiska blodskandalen kommer att få ersättning redan i år, uppger landets regering.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS