News55

Marianne Scheja: ”Mitt mål innan jag dör är att sprida den här kunskapen”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 feb. 2022

Hon har en mission i världen och det är att lära människor kommunicera. Möt Marianne Scheja i ett samtal om det viktiga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Marianne Scheja, 60, har många namn på sitt visitkort och kan kalla sig skådespelerska, terapeut, manusförfattare, Tv-producent och författare. Hon har sedan 90-talet setts i bland annat ”Rederiet”, ”Den ofrivillige golfaren” och ”Skilda världar” men har även producerat egna uppsättningar. Hon var tidigare gift med pianisten Staffan Scheja som hon har barnen Rebecca och Leonard med.

–  Jag bodde i New York med Staffan, gick scenskolan och började jobba som skådespelare där men ville gärna arbeta på mitt eget språk, så vi flyttade hem igen. Vi gifte oss, skaffade barn och jag läste litteraturvetenskap och utbildade mig till manusförfattare och har skrivit många pjäser och TV-manus. I grunden är jag utbildad sjuksköterska, ett yrke man alltid kan falla tillbaka till.

Paret skilde sig 1999. Marianne började då arbeta som Tv-producent men någon varannan vecka var det inte tal om eftersom Staffan hade hela världen som sin arbetsplats. Han var ofta på resande fot så barnen var mest hos Marianne som styrde logistiken.

– Det är jag som har haft det mesta av det ansvaret, varit van vid det. Barnen har fått lära sig från början att vi gör saker tillsammans. De kom till inspelningar efter skolan och gjorde läxorna på redaktionen med mig en stund i pausen, innan vi gick hem för kvällen. När vi spelade teater, turades jag och kollegor om att ta hand om våra barn. Vi har alltid varit ett gäng tjejkompisar som hållit ihop. En stor koloni som har stöttat och hjälpt varandra och haft väldigt kul ihop. Jag upplever inte att det har varit jobbigt.

Nuvarande kärleken Lars Franson träffade hon via jobbet, de spelade teater ihop och har nu varit tillsammans i 17 år. De flyttade ihop ganska snabbt och har sedan dess varit oskiljaktiga.

– Lars är skådespelare, har vårdbolag och har jobbat mycket med kvalitét inom hemsjukvård. Vi har mycket gemensamt kring att hjälpa och berätta och är båda lärarbarn. Jag känner mig väldigt hemma och nära hans familj, precis som han med min. Vi kommer från samma plats och trivs med samma typ av liv.

De senaste tio åren har Marianne medverkat i SVT-serien ”Portkod” och i komediserien ”Skit samma” men har mest ägnat tid åt att utbilda andra, utifrån sin bemötandemetod som hon just gett ut i bokform ”Minding Fyra steg till mental och social styrka” (Ekerlids).

Under förra året startade hon och Lars Beteendeinstitutet AB som ger utbildningar i Minding genom föreläsningar, webbinars och workshops för att lära människor att bli mer tydliga och närvarande i bemötandet mot både kollegor men även i det privata livet.

ANNONS

Marianne hade redan innan pandemin en vana att ha möten och ta emot klienter för samtal digitalt. I mars blir det premiär för en ny webutbildning, där man kan utbilda sig hemifrån i sin egen takt. Hon ska även göra en webserie och utvecklar nu ett kul och spännande dataspel med VR-teknik, utifrån de fyra stegen i Mindings kommunikationsmetodik.

– Min ambition är att hela världen ska bli Minding, att vi ska bry oss om varandra och oss själva. Mitt mål innan jag dör, är att sprida den här kunskapen om hur vi kan träna oss mentalt och socialt starka. Vi kan säkert förebygga viss psykisk ohälsa och medicinering genom kunskap. I 12 år har jag sett ledare, arbetsgrupper, par och enskilda förbättra sin hälsa, relationer och prestationer genom Minding som bygger på KBT, retorik, presentations- och scenteknik. Min önskan är att få ge ut kunskapen redan i åttan och nian i grundskolan.  

Att bli äldre har Marianne inga problem med men att sitta och vänta på skådisjobb när hon var femtio var inte aktuellt.

– Jag visste ju att det inte finns så mycket roller för äldre kvinnor och min nyfikenhet drev mig också att vidareutbilda mig i psykoterapi/KBT, när jag var i 40-års åldern. Jag har ändå haft lyckan att få fortsätta göra skådis- och modelljobb. Att jag även nu vid 60, fortfarande skulle få gå modevisningar och få skådisjobb, visste jag ju inte då.

– Jag har valt att träna och leva sunt för att må bra men det är klart, krämpor kommer och kroppen är en maskin som på sikt kommer att brytas ner. Att bromsa förfallet genom att träna, gör jag nästan varje dag. Både Lars och jag tränar, läser mycket och går på föreläsningar. Dans, yoga och socialt umgänge tror jag också smörjer intellektet. Vi har kul ihop och är så samspelta, har en stark attraktion och det är jättefint.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS