News55

"Njut av honom innan han får en massa egna åsikter"

Artikelbild
Arkivbild.
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 dec. 2019

Aina Bergvall skriver under "Erfarna tankar" om att få barnbarn. Läs också om hur hon gav SVT-profilen Folke Rydén i uppdrag att söka upp doktor Benjamin Spock och göra ett reportage om och med honom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Naturligtvis vet jag att det som hänt mig inte är unikt, egentligen.

Naturligtvis vet du som läser detta att jag vet. Kanske har du faktiskt själv haft exakt samma “unika” upplevelse?

Den att få ett barnbarn, nämligen.

Det heter att mirakel inte inträffar. Men det gör de ju. Efter månaders väntan möter man en ny liten människa, med tio tår, tio fingrar, små fina naglar, perfekta snäckor till öron, en liten näsa som gjord att pussa på och en fulländad amorbåge. För att peka på några detaljer.

Det verkliga miraklet är ju att det över huvud taget blir barn. Att en spermie hittar rätt, att graviditet och förlossning går bra. För oftast gör de ju det, tack och lov.

”Livets efterrätt” brukar de kallas av sina far- och morföräldrar, de där små varelserna i den senare generationen. Vilken meny de själva kommer att möta vet vi rätt lite om, medan domedagsprofetiorna avlöser varandra.

För ganska många år sedan, när jag jobbade på SVT Nyheter, fick vår dåvarande USA-korrespondent sitt första barn. Precis lika omtumlande för honom som för alla andra nyblivna föräldrar, konstigt hade det varit annars.

Men den här gången fick jag en idé tack vare den där bebisen. Jag gav Folke Rydén i uppdrag att söka upp doktor Benjamin Spock och göra ett reportage om och med honom, som så starkt hade präglat västvärldens syn på och tankar om småbarn och barnuppfostran. De fick kontakt, den svenske reportern var välkommen.

ANNONS

Folke samlade på sig en oerfaren pappas alla frågor och åkte. Det blev ett bra inslag i Rapport. Bäst minns jag svaret på den sista frågan: Vad var nu doktor Spocks allra bästa råd till en nybliven far med en pinfärsk son där hemma?

Jo: ”Enjoy him before he gets too opinionated!”

Njut av honom innan han får en massa egna åsikter.

Han var väl rätt klok den där doktorn!? För hur unikt det nyfödda barnet än är, lika säkert är det att hen kommer att göra egna vägval, opponera sig mot överheter, lansera nya trender, sprida idéer som ingen annan kommit på. Eftersom det är så framtid skapas.

Önskar självklart mitt eget lilla barnbarn ett särdeles gott nytt liv och alla oss andra, förstås, ett gott nytt år.

Tills vidare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS