News55

Ny studie: Därför blir du arg när du är hungrig!

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 juli 2022

Nu är det bevisat att hunger och ilska hänger ihop. Läs hur det kommer sig här.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att blir mer lättretad när blodsockret faller är ett välbekant fenomen. Nu har forskare tittat närmare på det som på engelska kallas ”hangry” – och konstaterar att det tycks finnas på riktigt.

– Det samband vi såg mellan hunger och ilska var starkt, säger Viren Swami, professor i socialpsykologi vid Angila Ruskin University i Storbritannien.

Den som inte känner igen det hos sig själv har troligen någon i sin närhet som drabbas av ett dåligt humör när det gått en för lång stund sedan sista måltiden. På engelska finns till och med ett eget ord, ”hangry”, som är en sammanslagning av orden angry och hungry.

I ett försök att ta reda på om det verkligen finns ett sådant samband lät Viren Swami och forskarkollegor göra en studie med 64 vuxna individer. Deltagarna fick via en app under tre veckor rapportera uppgifter om sin hunger och ett antal känslor som ilska, irritation, missnöjdhet, uppretning och glädje.

Registreringarna gjordes fem gånger om dagen och studien pågick medan deltagarna levde på som vanligt med jobb, studier och fritidsaktiviteter. Deltagarna visste att de var med i en studie men inte i vilket syfte. Snittåldern på deltagarna var 30 år och 81 procent var kvinnor.

Enligt resultaten, som publicerats i tidskriften Plos One, rapporterade deltagarna i högre utsträckning känslor som ilska, irritation och missnöjdhet när de var hungriga. Enligt forskarnas analyser kunde hunger förklara 37 procent av fallen av irritation och 34 procent av fallen av ilska.

Att alla uppgifter i studien är självrapporterade kan ses som en svaghet. Men Viren Swami säger till TT att det också ger en bra bild av hur det är i verkliga livet. Om en individ upplever sig vara hungrig så är det sant för den personen.

– Vi har inte heller haft möjlighet att mäta allting som påverkar en individs humör. Men eftersom det finns så lite forskning på det här området så har vi kommit en bit på väg. Det är en liten studie men den ger intressanta resultat om att hunger tycks påverka humöret för deltagarna, säger han.

ANNONS

Tidigare forskning har visat att låga blodsockernivåer ökar risken för impulsiva handlingar, ilska och aggression. Forskare har förklarat detta med att när vi är hungriga blir vårt fokus att skaffa mat och vi blir sämre på att kontrollera oss själva. Annan forskning har visat att hungriga människor har lättare att uppleva negativa känslor än de som är mätta.

– Vår studie pekar på att ”hangry” är på riktigt. Att acceptera och sätta en etikett på det kan göra det lättare att hantera, säger Viren Swami.

Han menar att studien ger två viktiga budskap. Det första är att de som upplever att de lätt blir arga och irriterade när de är hungriga ska se till att äta något eller äta innan det inträffar. Den andra, viktigare och större frågan är att inga människor borde gå hungriga.

– Det finns tillräckligt med mat i världen men trots det är det många barn som inte kan äta sig mätta. Att vara hungrig påverkar sådant som skolarbetet. Det är en politisk och ekonomisk fråga, säger han.

https://tt.omni.se/studie-hunger-gor-dig-lattare-arg/a/k6lyXj

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS