News55

Personal på äldreboende struntar i att lex Sarah-anmäla

Artikelbild
STOCKHOLM 20100914 :
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 20 sep. 2016Publicerad: 20 sep. 2016

Ett äldreboende i Jämtland har fått stark kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) då man för att skydda sina arbetskamrater regelmässigt låter bli att göra lex Sarah-anmälningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På äldreboendet i Jämtland lämnas inte några lex Sarah-anmälningar då personalen på boendet vill hålla varandra om ryggen. Personal på boendet uppger att de inte vet om det finns några rutiner för lex Sarah-anmälningar på boendet men att ”det borde finnas det”.

      LÄS MER HÄR: Döende fick liv – äldreboende anmäls

Enhetschef upplever motstånd

Personalen säger även att klimatet och synsättet är sådant att man inte vill ange varandra och att det upplevs som att man ”sätter dit” en kollega. Detta gör att vissa har skrivit en lex Sarah-anmälning men sedan valt att ta tillbaka den eftersom personen i fråga måste skriva under denna med sitt namn. Även enhetschefen uppger att det finns ett stort motstånd bland personalen att skriva dessa anmälningar.

IVO ser allvarligt på att personal inte skriver lex Sarah-anmälningar och ställer nu som krav att personalen ska ha kännedom om och arbeta i enlighet med rutinerna som ingår i ledningssystemet över avvikelser enligt socialtjänstlagen och lex Sarah.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS