News55

Polisens varning efter nya brott mot äldre: Lägg inte era värdesaker i rullatorkorgen

Artikelbild
STOCKHOLM 2015-10-08
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 17 feb. 2016Publicerad: 17 feb. 2016

Äldre kvinnor har blivit lurade på sina värdesaker och pengar av en ny liga som härjar. – De har snabba fingrar och det räcker att man tittar bort en gång så har de hunnit plocka värdesakerna, säger förundersökningsledare Thore Persson till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

VÄRMLAND. Den nya ligan som härjar riktar in sig på äldre kvinnor och två nya fall har på kort tid rapporterats, det skriver Expressen.

– De ger sig på sådana som är utsatta, säger Thore Persson, förundersökningsledare på krimjouren i Värmland, till News55.

Frågade efter växel

I fredags var det en kvinna i 85-årsåldern som blev tillfrågad om hon hade växel på en tjuga av en man som inte pratade svenska. Hon började leta efter mynt i handväskan men mannen gick helt plötsligt därifrån. Kvinnan upptäckte senare att 800 kronor hade försvunnit.

      LÄS MER: Trendbrott bland bedrägerier mot äldre

På lördagen var en äldre kvinna ute och gick med sin hund och rullator. En minibuss körde då upp jämsides med kvinnan. En man sträckte ut ett papper och sade: “hospital”.

Kvinnan förstod ingenting men mannen hoppade ur minubussen, satte sig på knä och började gulla med kvinnans hund. Kort därefter klev han in i bussen och körde därifrån. I och med mötet förlorade kvinnan sin plånbok och iPhone.

Lägg inte värdesaker i rullatorkorgen

ANNONS

– Vi tror att det är samma liga det handlar om, säger Thore Persson och förklarar att brott mot äldre alltid har förekommit, men att försiktighet och uppmärksamhet försvårar det för gärningsmännen.

– Man ska till exempel inte lägga sina värdesaker där framme i korgen som sitter på rullatorn, säger Thore Persson, och berättar att det är ett populärt ställe för gärningsmän att rikta in sig på.

– De har snabba fingrar och det räcker att man tittar bort en gång så har de hunnit plocka värdesakerna.

      LÄS MER: Bedragarnas nya sätt att lura äldre på pengar

Männen som polisen tror kommer från samma liga talar inte svenska och kvinnorna har lämnat bra signalement.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS