News55

Så höjer du din Facebook-säkerhet för att slippa bli lurad

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 nov. 2015

LISTA. Har du koll på de digitala spåren du lämnar efter dig, äger Facebook dina bilder, vad ska du tänka på om du får ett meddelande från en främmande person? Här är tipsen som gör ditt Facebook-användande säkrare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Var och varannan vecka har kvällstidningarna artiklar om svenskar som har blivit lurade på nätet, säger Jimmy Jakobsson från Facebookbyrån Ingager, till News55.

–  Jag tycker ju Facebook är fantastiskt och blir alltid lika förbannad när någon har gått på en mina. Senast förra veckan hjälpte jag en gammal kompis som fått sitt instagramkonto kapat av någon dåre. Det finns sätt att skydda sig, men det är inte alltid helt lätt att hitta verktygen.

      LÄS MER: Dampanelen – så använder vi Facebook

Jimmy Jakobsson säger att säkerheten på Facebook redan är mycket god, mycket bättre än på många andra sajter. Det gäller bara att lära sig använda verktygen som finns. Ibland är det bästa verktyget det sunda förnuftet.

– Om någon som du aldrig har träffat tidigare skickar meddelanden till dig på Facebook, var skeptisk, säger han.

Här är några av Jimmy Jakobssons tips för säkrare Facebook-användning:

1) Skapa din egen Säkerhetskoll. Facebook har lanserat det här alternativet på webben och en mobilversion sägs vara på gång. Här kan du till exempel logga ut från enheter du för tillfället inte använder eller kanske har glömt bort att du ens har, så att du bara är inloggad på de enheter och webbläsare som du har godkänt. Du kan få login-notiser så att Facebook skickar en notifikation eller ett mejl till dig om någon försöker logga in på ditt konto från en okänd enhet eller webbläsare.

2) Kontrollera din sekretesstatus. I tre enkla steg kan du göra en sekretsskontroll för att se till att ditt innehåll faktiskt bara visas för de du vill. Du kan gå igenom vilka du postar till, vilka appar du använder och vilken sekretesstatus viktig information på din profil har. Du hittar sekretesskollen om du klickar på det lilla hänglåset längst upp i högra hörnet på sidan.

ANNONS

3) Aktivera godkännande för inloggning. Denna tjänst lägger till ett extra steg i processen och innebär att Facebook skickar en notis eller ett mejl till dig med en särskild kod som du sedan måste verifiera inloggningen med, när du försöker logga in från en ny enhet. För att aktivera detta klicka på ”Mer”, sedan ”Inställningar”. Där väljer du ”Säkerhetsinställningar” och klickar i rutan för att kräva godkännande.

      LÄS MER: Fem gyllene regler för dig som vill vara Facebookvän med dina barn (eller barnbarn)

4) Kontrollera vilken information du delar med dig av via appar. Har du någonsin loggat in på en app via ditt Facebook-konto? Sannolikheten är hög att du har det. Mer än 80 % av de 100 mest populära apparna har inloggning via Facebook och nu finns det en alldeles ny funktion som innebär att du på ett snabbt och enkelt sätt kontrollera vilken information du ger appen tillgång till. När du loggar in på en app via Facebook så klicka på ”Edit the Info You Provide”. Detta kommer att öppna en lista över all personlig information appen vill ha tillgång till. Sedan kan du klicka i eller ur de alternativ du själv vill.

5) Hackade konton. Har olyckan redan varit framme? Får du aviseringar om att någon försökt att logga in på ditt konto eller ändra inställningar? Då behöver du säkra ditt konto. Logga ut och klicka på ”Behöver du hjälp” som finns under inloggningsrutan.

6) Äger Facebook mina bilder? Nej. Du äger allt innehåll, alla bilder, videos och all information som du publicerar på Facebook och du kan styra hur det delas med andra.

 

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS