News55

Så känner du igen en bluffaktura

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 07 sep. 2015Publicerad: 07 sep. 2015

Konstiga telefonsamtal, räkningar som egentligen är erbjudanden och kapade fakturor cirkulerar vilt i Sverige. News55 listar några varningstecken som pekar på lurendrejeri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en ny utredning av regeringen betalar många de bluffakturor som trillar ner i brevinkastet, trots att de är väl medvetna om att det är fejk. Detta grundar sig i en överdriven rädsla för betalningsanmärkningar.

Regeringens utredning ser att industrin med bluffakturor tjänar mellan en halv och en miljard kronor om året. Så, hur känner man igen en faktura?

      LÄS MER: Ny storsatsning ska få färre äldre att bli lurade

– Det finns olika typer av bluffakturor, säger Sara Lindman, utredningssekreterare i Utredningen om åtgärder mot fakturabedrägerier.

Läs alltid det finstilta

– Dels har vi den kapade fakturan som ser ut att komma från exempelvis Telia men där man ändrat post- eller bankgironumret. Sen har vi fakturan som helt sonika kommer från något företag, typ “Bosses Städ”, trots att man aldrig anlitat det företaget.

Sedan finns “erbjudandefakturan”, där informationen om att det är ett erbjudande, ingenting annat, är svår att se med blotta ögat. Därför ska man alltid läsa det finstilta. Även telefonsamtal förekommer med säljare som på olika sätt försöker lura personer att tacka ja till varor eller tjänster.

      LÄS MER: Två unga män bakom falska p-böter

ANNONS

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, säger till News55 att det generellt har minskat med bluffakturor i Sverige. Trots detta trillar det in hundratals anmälningar dagligen.

– Oh ja, det är inte en död brottslighet på något sätt, men tack vare att vissa bedragare har åtalats och att information når ut – så ser vi en minskning.

Om man får en faktura som man inte känner igen, kan man ofta genom en enkel googling få reda på om det är bluff. Eller så kan man ta sig en titt på Svensk Handels varningslista.

– Och framförallt, bestrid de fakturor som du inte känner igen. Då är det upp till avsändaren att bevisa att du ska betala, säger Per Geijer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS