News55

Sarah Sjöströms OS-guld historiskt

Sarah Sjöström
Sarah Sjöström jublar efter sin OS-bragd i Paris där hon säkrade den svenska guldmedaljen på 100 meter frisim. (Foto: Jessica Gow/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 01 aug. 2024Publicerad: 01 aug. 2024

Sarah Sjöström har återigen visat sin dominans i simvärlden genom att vinna guld på 100 meter frisim vid OS i Paris – nio år efter att hon tog brons på samma distans i Rio 2016.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att Sarah Sjöström har avstått från att tävla på 100 meter frisim i mästerskap under de senaste två åren gjorde hon en OS-bragd och säkrade segern med ett fenomenalt lopp, rapporterar Expressen.

Hyllades av sina rivaler

Sjöström, som nu är 30 år, är den äldsta kvinnan i OS-historien att vinna 100 meter frisim. Den amerikanska silvermedaljören Torri Huske hyllade Sjöström och kallade henne “den bästa genom alla tider”. Huske uttryckte beundran för Sjöströms styrka och snabbhet.

Även bronsmedaljören från Hongkong, Siobhan Haughey, berömde Sjöström och noterade hur hennes långvariga och framgångsrika karriär har inspirerat andra simmare att fortsätta tävla längre än vad som tidigare varit vanligt.

Trendsättare genom sin ålder

Haughey beskrev Sjöström som en trendsättare som har förändrat synen på ålder.

Flera andra röster i simvärlden instämmer i hyllningarna. Den amerikanska simmaren Kyle Sockwell beskrev Sjöström som “den bästa sprintern genom alla tider” och sajten Swimswam betonade att hennes guldmedalj cementerar hennes status som den största kvinnliga sprintern genom tiderna.

Sarah Sjöström är inte klar

ANNONS

Trots att Sjöström själv har sagt att detta var hennes sista 100 meterslopp i ett mästerskap är det många som tror att hon kan göra en oväntad comeback i framtiden.

Sjöströms äventyr i Paris-OS är dock inte över ännu. På lördag tävlar hon i försök på 50 meter fritt, en distans där hon är favorit. Finalen på denna distans avgörs på söndag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS