News55

Sex efter sextio - här är tipsen för ett lyckat samliv

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 dec. 2021

Det finns många myter kring äldre och ett aktivt sexliv. Stämmer de? Snarare tvärtom säger experterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att sex och erotik skulle vara något som hör ungdomen till är en myt som Leigh Norén, sexolog och socionomen vid Sexologkliniken vill slå hål på. Enligt henne är det precis tvärtom, när man blir äldre blir man oftast mer bekväm med sin kropp och vet man behöver och kan släppa tanken på den utseendehets som råder i samhället.

– Många upplever också att sexet förbättrats med åren. Anledningen är att man tar mer tid för varandra och kommunicerar mer än vad man gjort tidigare, det är inte konstigt att det blir så. Ju äldre man blir desto tryggare blir man förhoppningsvis i sig själv. I och med att vi inte sexualiserar äldre på samma sätt som vi gör med yngre kan det även uppstå en frihetskänsla när man kommer bort från alla skönhetsideal som finns idag, berättar Leigh Norén i  Expressen.

Med åldern kan kvinnan få torra slemhinnor på grund av minskad hormonproduktion vilket enkelt kan åtgärdas med ett silikonbaserat glidmedel som finns på de flesta apoteket där även olika massageoljor, med eller utan doft finns.  För män finns penisvibratorer som sätts runt penis och att som kvinna göra knipövningar för att stärka upp bäckenbottenmuskulaturen vet många, men att knipövningar kan även ge starkare orgasm kan vara bra att veta då knipkulor finns att beställa på nätet.

Och trots att kroppen kanske inte är på topp på ålderns höst är knoppen densamma. Äldre personer är precis lika nyfikna och längtar och behöver sex och närhet i samma omfattning som förr.

– Man måste tänka på att sexualiteten inte ser likadan ut hela livet. Kroppen och upphetsningsförmågan förändras och det är okej. Det bästa sättet att skaffa sig ett njutningsfullt sexliv är att skapa en nyfikenhet till sex och utforska det. Sex är bra för både kropp och själ. Det är en del av livet och fysisk närhet är viktig för oss. Det spelar ingen roll hur gammal man är.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS