News55

Vi över femtio är inte uträknade än

Artikelbild
Ulrika Good
Ulrika Good
Uppdaterad: 28 okt. 2016Publicerad: 28 okt. 2016

Någon kanske kommer ihåg scenen i “Stekta gröna tomater” där rollfiguren som spelas av Kathy Bates precis ska köra in på en ledig parkeringsruta när två unga tjejer sniker förbi i en folkacab och tar den tilltänkta platsen. “Face it, lady, we’re younger and faster!” säger de med försmädliga leenden när de trippar ur bilen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Precis så där känns yrkeslivet ibland när man passerat femtio. De unga och snabba armbågar sig före och tar de åtråvärda positionerna på arbetsmarknaden. I många yrkeskategorier är det nästan bara den ungdomliga energin som värderas. Musikindustrin, exempelvis, är ett gebit som har en stark ungdomsfixerig.

      LÄS MER: Inom politiken ljugs det som aldrig förr – och det går hem

1953, när han var 38 år gammal, uppträdde Frank Sinatra i Finspångs folkets park för 537 personer och tidningen Se skrev efteråt: “Sinatra var inte märkvärdigare än att vi här i Sverige kan ställa upp hundra pojkar och flickor som kan jama refränger lika verkningsfullt som han”.

1979, när Sinatra hunnit fylla 64 år, spelade han in ett album som bland annat innehöll en tolkning av “New York, New York”.

Vad vill jag säga med detta? Jo, från att vara i princip uträknad reste sig Sinatra igen och blev bättre än någonsin tidigare. Efter att han fyllt femtio producerade han vad många anser vara sin bästa musik och fick dessutom en av sina odödliga och allra största hits.

      LÄS MER: Kockarnas kamp – en genuin korvfest

Att ha livserfarenhet och tyngd gör fler än Frank Sinatra till bättre yrkespersoner. Många av oss kanske har en “New York, New York” kvar att skapa i våra yrkesliv, så räkna inte ut oss för tidigt. Märk väl att det här är en väg som är dubbelriktad. Att det inte funkar att stagnera i ett det-var-bättre-förr-tillstånd som inte håller sinnet öppet för nymodigheter. Ska man vara en värdefull tillgång i mogen ålder gäller det att inte bara ha gamla meriter på repertoaren.

Alla som sett “Stekta gröna tomater” minns vad som händer efter att de unga tjejerna hånat Kathy Bates och tagit hennes parkeringplats. Att det är då hon trycker gasen i botten och rammar den lilla folkan med orden “Face it, girls, I’m older and have more insurance!”. För det är ju det vi som levt lite längre har. Försäkringar i form av erfarenhet och kunskap om alla situationer och uppgifter vi löst längs livets stig. Vi behöver kanske inte bokstavligt ramma någon för att påtala detta, men ibland är man allt bra sugen på att ge den erfarnes svar på tal på ungdomsfixeringen.

ANNONS

Face it, we’re older and have more insurance.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS