News55

Stjärnorna som lämnade oss 2023

Agneta Andersson tillsammans med drottning Silvia och prinsessan Victoria efter prisutdelningen i OS i Atlanta 1996.
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 29 dec. 2023Publicerad: 29 dec. 2023

2023 närmar sig sitt slut. Ett år som på sätt och vis kan ses som en lång rad av förluster. Här är några idrottsprofiler som lämnat den värld som de på olika vis påverkade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Agneta Andersson, höger, tillsammans med Susanne Gunnarsson under Atlanta-OS. Arkivbild.
Agneta Andersson, höger, tillsammans med Susanne Gunnarsson under Atlanta-OS. Arkivbild.

Bosse Larsson under ett landslagsläger i Ystad i juni 1974, inför fotbolls-VM i Västtyskland. Arkivbild.
Bosse Larsson under ett landslagsläger i Ystad i juni 1974, inför fotbolls-VM i Västtyskland. Arkivbild.
18-årige Bobby Hull i Chicago-tröjan. Arkivbild.
18-årige Bobby Hull i Chicago-tröjan. Arkivbild.

Klas Lestander i Squaw Valley-OS. Arkivbild.
Klas Lestander i Squaw Valley-OS. Arkivbild.
Lars 'Laban' Arnesson under en taktikgenomgång i A-landslaget. Arkivbild.
Lars “Laban” Arnesson under en taktikgenomgång i A-landslaget. Arkivbild.

ANNONS
Jane Cederqvist med OS-silvret från Rom 1960. Arkivbild.
Jane Cederqvist med OS-silvret från Rom 1960. Arkivbild.

Reino Börjesson, vänster, tillsammans med Gunnar Gren, Bengt 'Fölet' Berndtsson, Kurt Hamrin, Henry 'Putte' Källgren och Bror Mellberg under hemma-VM 1958. Arkivbild.
Reino Börjesson, vänster, tillsammans med Gunnar Gren, Bengt “Fölet” Berndtsson, Kurt Hamrin, Henry “Putte” Källgren och Bror Mellberg under hemma-VM 1958. Arkivbild.

Peter Antoine under tiden i Assyriska. Arkivbild.
Peter Antoine under tiden i Assyriska. Arkivbild.

Silvio Berlusconi. Arkivbild.
Silvio Berlusconi. Arkivbild.

ANNONS
Bobby Charlton. Arkivbild.
Bobby Charlton. Arkivbild.

Jim Brown efter ett möte med USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.
Jim Brown efter ett möte med USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.

+ Agneta Andersson, kanot, 1961–2023

Kanotisten kämpade länge men lyckades inte besegra cancersjukdomen. När Andersson dog var hon 62 år. Hon är fortfarande en av Sveriges främsta olympier genom tiderna. Kanotisten vann tre OS-guld under karriären: två i Los Angeles 1984 och ett i Atlanta 1996.

Efter guldet i Atlanta tillsammans med Susanne Gunnarsson tilldelades duon Bragdguldet 1996. Ett år senare fick de också Victoriastipendiet (numera Victoriapriset).

Förutom de tre guldmedaljerna tog Andersson fyra ytterligare OS-medaljer. Hon har även ett VM-guld på meritlistan.

ANNONS

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

+ Bo “Bosse” Larsson, fotboll, 1944–2023

“För många var Bosse Larsson den största MFF-spelaren genom tiderna. Hans meriter talar för saken”, skrev Malmö FF när klubben kom med dödsbudet den 19 december.

Larsson vann sex SM-guld och fyra svenska cupen-titlar med Malmö FF, och tog hem den allsvenska skytteligan vid tre tillfällen. På landslagsnivå representerade han Sverige i totalt tre VM-slutspel och blev den förste spelaren att tilldelas Guldbollen två gånger, 1965 och 1973.

Bosse Larsson blev 79 år.

+ Bobby Hull, ishockey, 1939–2023

Forwarden spelade 23 säsonger i NHL/WHA – varav 15 i Chicago – och när han avslutade karriären kunde han se tillbaka på en pokal- och prisfylld istid. Bland annat vann han skytteligan hela sju gånger, poängligan tre gånger, två WHA-titlar och Stanley Cup en gång.

Under åren i Winnipeg Jets, i WHA, bildade han en av tidernas vassaste kedjeformationer med Anders Hedberg och Ulf “Lill-Pröjsarn” Nilsson.

ANNONS

Hull, som blev 84 år, debuterade i NHL säsongen 1957–1958 och gjorde sin sista säsong 1979–1980. Han valdes in i Hall of Fame 1983 och samma år fick han sitt tröjnummer pensionerat av Chicago.

+ Klas Lestander, skidskytte, 1931–2023

Skidskytte gjorde OS-entré i amerikanska Squaw Valley 1960 – och fick en svensk som tidernas första OS-guldmedaljör. Något som Klas Lestander, som blev 91 år, uppmärksammades för vid många tillfällen.

— Jag minns när vi var nere i Oberhof, jag tror det var 2007. Han var inbjuden och fick en hedersutmärkelse som den förste olympiske mästaren. Det var 20 000 personer där som gjorde vågen för honom. Det var en fin upplevelse, sade sonen Dan Lestander till Aftonbladet.

+ Lars “Laban” Arnesson, fotboll, 1936–2023

Som tränare vann han två titlar med Öster, svenska cupen 1977 och SM-guld 1978. Framgångar som ledde till jobbet som förbundskapten för herrlandslaget 1980–1985.

Under hans tid i A-landslaget missade dock Blågult tre raka mästerskap: VM i Spanien 1982, EM i Frankrike 1984 och VM i Mexiko 1986.

— “Laban” var väldigt ödmjuk och snäll innerst inne. Men det kom aldrig fram riktigt i medier. Eftersom framgångarna i landslaget uteblev fick han väldigt mycket kritik, sade förre landslagsmålvakten Thomas Ravelli, som spelade i Öster och i landslaget under Arnesson, till TT.

ANNONS

Arnesson dog efter en tids sjukdom. Han blev 87 år.

+ Jane Cederqvist, simning, 1945–2023

Simmaren var bara 15 år gammal när hon tog OS-silver på 400 meter fritt i Rom 1960. Cederqvist blev därmed den första svenska kvinnliga simmaren som tog en individuell OS-medalj. Hon tilldelades också Bragdguldet för sin prestation och blev den första kvinnliga bragdvinnaren.

Senare samma år slog Cederqvist världsrekord på både 800 och 1 500 meter fritt.

— Det är otroligt viktigt med förebilder och att folk banar vägen och det gjorde hon verkligen, absolut var hon en förebild för mig, sade den förra simstjärnan Therese Alshammar till TT.

Cederqvist drabbades av als och blev 77 år.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

+ Reino Börjesson, fotboll, 1929–2023

ANNONS

Mittfältaren gjorde bara tio A-landskamper för Blågult – men det var inte vilka matcher som helst. Börjesson var med i den historiska hemmaturneringen 1958 som resulterade i herrlandslagets bästa VM-resultat: silver.

I VM-finalen mot Brasilien på Råsunda, 2–5-förlust, spelade han från start. Under sin klubblagskarriär representerade han bland annat Jonsered och IFK Göteborg.

Börjesson dog efter att ha varit sjuk i lunginflammation. Han blev 94 år.

+ Peter Antoine, fotboll, 1944–2023.

Antoine hade stora framgångar som tränare för Mjällby under 1990-talet, då han förde upp laget från division 2 till division 1 två gånger. Han var bland annat också tränare i Assyriska i superettan mellan 1998 och 2001.

Antoine, född i Tyskland under andra världskriget, var även en uppskattad tv-kommentator i “Tipslördag” i TV4 under 2000-talet.

— Han sade alltid vad han tyckte och gjorde väl avtryck både positivt och negativt. Han var en profil, sade Hasse Larsson, Mjällbys sportchef, till P4 Blekinge.

— Han gjorde ett stort avtryck i tv, kom in som en frisk fläkt där och var väl inte skolad i tv-världen. Han var en väldigt karismatisk ledare och hade ett stort Mjällby-hjärta.

ANNONS

Antoine bosatte sig permanent i Hällevik sina sista år. Han avled i sviterna av lunginflammation, 79 år.

+ Silvio Berlusconi, fotboll, 1936–2023

Italienaren räddade Milan från konkurs när han tog över 1986 och ledde Milano-laget i 31 år. Under hans ledning tog klubben 29 titlar, varav fem i Champions League och åtta i Serie A.

Framgångarna och berömmelsen som kom med det sportsliga engagemanget använde han senare för att gå in i politiken. Hans tid vid makten, premiärminister vid tre olika tillfällen, kantades dock av skandaler och Berlusconi dömdes för mutbrott, skattefusk och bedrägeri.

Berlusconi återkom till fotbollen 2018 då han beslutade sig för att rädda Monza. Genom en investering på cirka 2 miljarder kronor lyckades Monza ta sig från Serie C till högsta ligan.

Berlusconi blev 86 år.

+ Bobby Charlton, fotboll, 1937–2023

Den offensiva spelaren slog igenom i moderklubben Manchester United där Charlton utvecklades till en av dåtidens allra främsta spelare efter debuten 1956.

ANNONS

När han avslutade karriären 1980 hade han gjort 758 matcher och 249 mål för United, med vilka han vann Europacupen, tre ligatitlar och FA-cupen. För England blev det 106 landskamper och 49 mål och ett VM-guld 1966.

Efter att ha pensionerat sig arbetade han som ambassadör för klubben i 39 år och 1994 adlades han av Englands drottning för sina insatser för den brittiska fotbollen.

Bobby Charlton blev 86 år.

+ Jim Brown, amerikansk fotboll, 1936–2023

Han blev utsedd till NFL:s mest värdefulla spelare tre gånger, 1957, 1958 och 1965, och var med och vann Super Bowl 1964.

Lika stor roll hade Brown utanför planen, där han gjorde han sig ett känt namn i sin kamp för mänskliga rättigheter.

Han visade bland annat sitt stöd, tillsammans med NBA-stjärnan Kareem Abdul-Jabbar, för NFL-spelaren Colin Kaepernick som i sin protest mot diskrimineringen av svarta i USA vägrade resa på sig när den amerikanska nationalsången spelades inför en match mellan San Francisco och Green Bay.

Brown blev 87 år.

ANNONS

Andra idrottsprofiler som dog under 2023 (urval): Rolf “Kocken” Andersson, fotboll, Jan Lundin, simning, Björn “Böna” Johansson, ishockey, Toivo Öhman, simhopp, Carl-Erik Eriksson, bob, Gianluca Vialli, fotboll, Just Fontaine, fotboll, Torie Bowie, friidrott.

Anders Wallin/TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]