News55

"Svennis" rörd av hyllningarna på Gamla Ullevi

Artikelbild
"Svennis" hyllades på Gamla Ullevi. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 21 apr. 2024Publicerad: 21 apr. 2024

1982 lyfte han IFK Göteborg till Europas topp. 42 år efter chocksegern i Uefacupen är Sven-Göran Eriksson på avskedsturné.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Svennis” hyllades på ett välfyllt Gamla Ullevi av klubben där hans tränarkarriär tog superfart.

IFK Göteborg klarade 1–1 mot IFK Norrköping, trots att Anders Trondsen blev utvisad med drygt en halvtimme kvar.

Gästernas Arnor Traustason smekte in en frispark via ribban. Paulos Abraham kvitterade med ett exakt volleyavslut. Och 18-årige hemmamålvakten Elis Bishesari räddade en straffspark från Tim Prica.

Men framför allt var detta dagen när de blåvita supportrarna tog emot sin hedersgäst. Och Sven-Göran Eriksson tog emot sången och hyllningarna, med leenden och fuktiga ögon.

Fantastiskt! Helt otroligt! Jag vet inte om det är regn eller tårar. Jag tror det är tårar. Jag känner mig rörd och tacksam. Värme, säger ”Svennis” till Discovery+.

I januari berättade Sven-Göran Eriksson att han är svårt sjuk i en obotlig cancer. Prognosen var att han skulle leva i kanske ett år till.

Liverpool, Lissabon och Göteborg

Fortfarande är ”Svennis” tillräckligt pigg för att orka resa runt och bli avtackad i fotbollsländer, städer och klubbar där han för alltid kommer att vara en viktig del av historien.

ANNONS

I slutet av mars coachade han Liverpools legendarer på Anfield Road. För ett par veckor sedan fick han en mäktig mottagning av Benfica i Lissabon.

På lördagen var 76-årige ”Svennis” tillbaka till Göteborg. Det var hit han kom som helt oprövad tränare och tog över IFK Göteborg 1979.

Nu var han huvudperson igen.

”Otroligt vackert”

Matchen mellan Göteborg och Norrköping blev för en stund en bisak. Några minuter före spelarnas inmarsch visades ett bildspel med stora ögonblick från Sven-Göran Erikssons karriär.

På kortsidan vecklades ett enormt tifolakan ut med ett porträtt av ”Svennis”. Det täckte hela ståplatsläktarens höjd.

Långsamt gick han ut på gräsmattan, arm i arm med Stig Fredriksson som var en av hjältarna i 82-laget.

”Svennis” vinkade till publiken. Log och bugade sig med tårade ögon, medan ett stilla aprilregn började falla över Göteborg.

ANNONS

”Det var lite tårar”

Dagens blåvita lagkapten Gustav Svensson överlämnade en inramad matchtröja med namnet ”Svennis” på ryggen och nummer 196. Det är antalet matcher han basade för IFK.

En fantastisk hyllning till en fantastisk person som har gjort otroligt mycket för Göteborg och för svensk fotboll, säger Gustav Svensson och fortsätter:Det var lite tårar när man såg hur fint tifo de hade gjort, och mottagandet från ”Svennis” också. Det är klart att det var emotionellt.

I Discovery+ fick Sven-Göran Eriksson frågan hur det känns att ha blivit hyllad i flera länder och att ha berört så många människor.

Han svarade:

Det är ju otroligt vackert. Klart att jag känner mig hedrad. Jag vet inte om jag är värd allt. Men jag tar till mig det ändå. Det är vackert, värmande, roligt.

Sedan satt ”Svennis” i en loge tillsammans med flera av sina spelare från 82-laget.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS