News55
Detta är en sponsrad artikel

Forskare oroliga över isbad - var försiktig

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 22 dec. 2021Publicerad: 22 dec. 2021

Många vinterbadare hyllar kylan och pratar om bättre sömn och mer energi. Men forskarna är inte eniga utan oroliga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste åren har vinterbadarna blivit fler och fler. Hyllningskören är unison, man sover bättre, får mer energi, känner sig piggare och får en minskad risk för nedstämdhet, det är bara några av hälsovinsterna. Men nu flaggar forskare för att det finns just för lite forskning om kallbad och att den som gjorts, är gjord på friska personer. 

– Att hastigt sänka kroppen i iskallt vatten får blodkärlen att dra sig samman, och höjer blodtrycket snabbt och kraftigt, säger Cecilia Linde, läkare och professor i kardiologi (hjärt-kärlsjukdomar) vid Karolinska institutet till Må Bra. 

Och det finns dessvärre endast en studie som har publiceras i tidskriften International Journal of cardiology där man har undersökt effekten på hjärtat som vinterbadare får, under en längre tid och där man under 10 år kontrollerade 900 vinterbadare. Då såg man en liten ökad risk för hjärtinfarkt jämfört med kontrollgruppen. Men då framkom inte hur länge personerna var i vattnet eller hur kallt det var i luften eller vattnet. 

–  Man kan inte säga att det är bevisat att vinterbad är skadligt för hjärtat rent generellt, säger Cecilia Linde. Det finns ju klubbar för vinterbadare och de som ägnar sig åt sådant är nog väldigt pigga och friska, så för dem är nog risken mindre. Mer forskning behövs. Men har du redan hjärt-kärlsjukdom, så rådgör absolut med din läkare innan du badar kallbad.

Psykologen Helena Kubicek Boye är en av de många som lärt sig älska vinterbad, hon har precis släppt boken Wild swimming (Roos & Tegner) där hon lär ut hur man kan må bättre både fysiskt och psykiskt och hitta hälsovinster med kallbad. Nu ger hon sina bästa tips för att lära sig njuta av kylan. 

  • Börja gärna med att duscha kallt. Första gången räcker tio sekunder. Andas lugnt och jämnt och räkna till tio andetag. Nästa gång kör du tjugo sekunder. När du fixar två minuter kan du absolut klara vinterbad!
  • Starta med att bada utomhus på sensommaren eller tidig höst, så hinner du vänja dig vid att vattnet blir kallare. Bada två-tre gånger i veckan i början, så det snabbt blir en vana.
  • Stanna upp innan du går i vattnet. Samla dig, andas lugnt in och ut. Känn hur varje andetag fyller dig med värme och lugn.
  • Gå ner i vattnet långsamt och varsamt. Var närvarande i nuet, notera hur vattnet känns mot din kropp.
  • Andas lugnt, även om du får impulsen att hålla andan.
  • Kom ner lugnt i vattnet, fortsätt att andas in och ut i lugna, långsamma andetag.
  • Notera din andning i vattnet, dina simtag och känslan i din kropp. Kämpa inte emot kylan utan släpp efter och ta emot den.

ANNONS