News55

Så farliga är värmeljusen i jultider - sotpartiklarna syns

Artikelbild
©SCANPIX SWEDEN 20031029
News55
News55
Uppdaterad: 03 jan. 2022Publicerad: 03 jan. 2022

Många förbrukar värmeljus i stor omfattning under vinterhalvåret. Mysigt och fint men nu varnar forskare för de levande ljusen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tusen juleljus tänds i december och så många som cirka 18 000 ton ljus går bokstavligen upp i rök. I vårt mörka land sprider de en härlig stämning och hög myseffekt men baksidan är stor. De bildar föroreningar och sotpartiklar som kan ge upphov till andnings och hjärtproblem, men hur farligt är det egentligen?

– Det går inte att ge ett exakt svar på den frågan. Men jag har forskat länge om förbränning och luftburna partiklar och vi försöker undvika förbränning för att det skapar föroreningar som kan leda till andnings- och hjärtproblem. När vi bränner ljus vet vi att det bildas små partiklar – vilken typ beror på vad ljusen är gjorda av och hur vi bränner dem, berättar Aneta Wierzbicka till Forsking.se. forskare vid Lunds universitet som länge har studerat hur levande ljus påverkar inomhusluften.

Däremot vet man vilka ljus som är farligast. Det är de som brinner med en fladdrande låga eftersom mer sotpartiklar bildas, ibland syns det för ögat och det handlar om hur tillverkarna har gjort ljusen, hur mycket ljusmassa och veken som använts.  Vissa ljus ökar utsläppen desto längre de brinner. De är svårt att veta hur många ljus man kan tända innan man riskerar sin hälsa dock. 

– Eftersom det beror på vilket material som används, och hur ljusen brinner, är det svårt att svara på. I vår senaste studie undersökte vi föroreningar från ljus som brann med fladdrande låga i en kammare och beräknade vad som skulle hända om de brann i en normalstor lägenhet I september 2021 sänkte WHO gränsvärdena kraftigt på grund av hälsorisker. 

– Vi gjorde några beräkningar, vad händer när fem ljus brinner i 3,5 timmar i en normalstor lägenhet? När man räknar om det till dygnsmedel halter och lägger till andra föroreningar som förekommer inomhus kan halterna hamna över gränsvärdet, speciellt när lågkvalitetsljus används, fortsätter Aneta. 

Dock finns det vissa ljus man kan undvika, det är främst stearin och paraffin, de brinner långsammare, snabbare eller mer fullständigt beroende på hur materialet kombineras med veken och det krävs stor erfarenhet för att hitta rätt kombination. Att också välja ljus som inte har någon doft eller färg är också att föredra. Ett vitt ljus utan doft är det man egentligen ska köpa. 

– Idag vet vi vilka föroreningar som ljusen orsakar, men inte så mycket om hur de påverkar människors hälsa.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS