A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Artur Ringart testar antivirus- och skyddsprogram till dator

Välkommen till News55:s surfskola! Här låter vi Artur Ringart prova på och utvärdera olika digitala tjänster. Idag finns det digitala lösningar för de allra flesta vardagliga ärenden och i den här artikeln hittar du även en steg-för-steg-guide som visar hur du enkelt och snabbt kommer igång och använder tjänsten. I det här avsnittet recenserar Artur ESET som har antivirus- och skyddsprogram för MAC, Windows och Android.

CAPE MEDIA

Artur Ringart träffar Anders Nilsson som jobbar som teknisk chef och IT-säkerhetsexpert på ESET. Han berättar att ESET har säkerhetsprogram för bland annat Windows, Mac och Android.

– Vårt antivirus- och skyddsprogram stoppar innehåll som försöker luras genom att man som användare exempelvis ombeds köra en fil på datorn eller klicka på något för chansen att vinna olika priser. Vi säljer primärt antivirus- och skyddsprogram som skyddar datorn. Det är lätt att installera och komma igång med programmet, säger Anders.

När någon tar över din dator

Artur Ringart berättar att målgruppen 60+ inte är uppväxta i den digitala världen på samma sätt som den yngre generationen, som ju får den digitala kunskapen redan i modersmjölken. Själv använder Artur sin dator dagligdags, dels för att kommunicera med folk och för att handla saker online, nu i större utsträckning än tidigare på grund av pandemin.

– En del av oss, men inte alla ska understrykas, kan ha problem med det digitala. Vi litar inte på nya saker till hundra procent och undrar vem vi kan lita på. Risken att bli utsatt för bedrägerier drabbar oss som är lite äldre, dels för att vi kanske inte är på hugget på samma sätt och dels för att vi generellt sätt gärna vill tro gott om folk och att ingen ska lura oss. Detta är något som utnyttjas.

Anders tycker att det är en bra grundinställning att inte blint lita på allting och inte klicka på allting. Han berättar att det finns saker som kan installeras dolt i datorn, utan att man ser det, genom att man klickar på exempelvis en länk.

– Det som kan hända om man inte skyddar sig är att någon kan ta över och få full kontroll över datorn. Om man luras att installera eller köra något på datorn så lägger det sig som ett dolt program, alltså något du varken kan se, hitta eller ens märker att du har. När de tagit kontroll över din dator kan de se vilka lösenord du skriver in och ta lösenordet. Man kan också vara del av ett bedrägeri genom att de använder din dator för att komma åt en annan dator.

Lita på magkänslan

Artur frågar om alla datorer har ett skyddsprogram installerat. Anders berättar att det ofta finns ett enkelt inbyggt för både Mac och Windows. Problemet är att bedragare programmerar ett program som tar sig igenom de här enkla säkerhetsprogrammen och gömmer sig. Ibland kan det laddas ner dolt på datorn när du besöker en sida på internet.

– Nästan alltid försöker de lura en att installera eller köra ett program på datorn. Det kan till exempel vara att du måste ladda ner ett program för att kunna se en film eller ladda ner en fil för att kunna gå vidare till nästa steg. Det är inte meningen att en sida på internet ska säga åt dig vad du ska köra på din dator, utan det ska i så fall dyka upp direkt i datorn. Det är bra att ta sitt ansvar som besökare på nätet och om man tycker är något känns konstigt ska man strunta i det och lita på magkänslan, säger Anders.

Artur känner sig ibland orolig när han ska göra banköverföringar på datorn eller betala något och godkänna överföringen med Mobilt BankID i telefonen.

– Då undrar jag om de kan komma åt det på något sätt. Jag brukar tänka att jag ligger helt öppen och att de kan gå in och ta något.

Anders berättar att säkerheten är relativt bra i Sverige och att man måste godkänna nya kontonummer och att man alltid kan se vem betalningen går till när man ska godkänna en överföring.

– Så länge man dubbelkollar att det står rätt uppgifter till mottagaren så ska det vara okej, men jag skulle personligen inte sitta och göra bankärenden på ett öppet nätverk på ett hotell eller på en restaurang utan det skulle jag göra hemma för säkerhets skull. Om du är på ett hotell så vet du ju inte vilket trådlöst nätverk hotellet har satt upp. Det kan till exempel sitta någon i hotellrummet bredvid ditt och sätta upp ett nätverk som heter samma sak som hotellets nätverk.

Anders fortsätter att berätta om utpressningsprogram.

– Utpressningsprogram är när någon, efter att ha tagit sig in i datorn, tar alla dina filer och dokument och säger att de ska ha pengar av dig för att du ska få tillbaka det som du har förlorat. Det folk oftast inte tänker på är att alltid ha en backup så att allt inte ligger sparat endast på datorn.

Gratis support på svenska

ESET har kostnadsfri telefonsupport dagtid som ingår i antivirus- och skyddsprogrammen.

– En del i min situation blir ju osäkra och undrar hur de ska hantera saker som händer på datorn, säger Artur. Då vill man kunna ringa till en person som kan hjälpa en. Jag gillar inte när man ringer och ska tala om vad man har för problem med en robot som inte förstår vad man säger. Sen ska man upprepa olika knappval.

Anders berättar att det inte spelar någon roll hur komplicerat ärendet är och man får alltid prata med en person som sitter i Sverige när man ringer ESET:s telefonsupport.

– Supporten är jätteviktig! Det här gäller ju människors viktiga filer på datorn och pengar. Det är viktigt att man får hjälp när man behöver det.

Så kommer du igång med ESET

  1. Öppna en ny webbläsare och skriv in www.eset.com/se/
  2. Legendarisk teknik för datasäkerhet. Scrolla ner för att se vilka produkter du kan välja.
  3. I jämförelsetabellen kan du läsa mer om vad som ingår i de olika produkterna och om alla funktioner.
  4. Välj produkt. Det finns avancerat skydd och det finns grundläggande skydd. Välj det skydd som passar dig bäst. Tryck på KÖP NU.
  5. När du valt produkt kommer du vidare till kassan där du följer instruktionerna. Du kan betala med kreditkort eller via Klarna. Skulle du stöta på problem eller har någon fråga så hittar du numret till svensktalande support längst upp på ESET:s hemsida under KONTAKT.
CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.