News55

Ensamma lågutbildade kvinnor lever kortare liv

Artikelbild
"Att ha svag ekonomi och vara ensamstående kan påverka hälsan på flera sätt", enligt Folkhälsomyndigheten. (Foto: Martina Holmberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Medellivslängden sjunker för ensamstående kvinnor (med eller utan barn) som är födda i Sverige och har förgymnasial utbildning. Mellan 2012 och 2022 minskade den återstående medellivslängden vid 30 års ålder med ett år, enligt Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För befolkningen i stort ökade medellivslängden med 1,3 år under samma period.

Folkhälsomyndigheten identifierar flera förutsättningar för god hälsa som försämrats för kvinnorna under perioden, som att fler i gruppen saknar förvärvsarbete, har låga inkomster eller sjukpenning som största inkomstkälla.

“Att ha svag ekonomi och vara ensamstående kan påverka hälsan på flera sätt. Dels genom att möjligheterna till att göra val som främjar hälsan är begränsade, men även för att det kan saknas olika former av praktiskt, socialt och emotionellt stöd”, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell och fortsätter:

“Det folkhälsopolitiska målet handlar om att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa. Här ser vi behov av att stärka det arbetet för denna grupp.”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS