Forskare larmar om att den betydande korallblekning, som den amerikanska vädermyndigheten NOAA tidigare i år larmat om, har spridit sig till flera platser på jorden.
Mest läst i kategorin
På grund av rekordvarma havsvatten har sedan 2023 korallblekning konstaterats i 62 länder och territorier, vilket är nio fler än vid NOAA:s senaste varning i april.
“Den här händelsens påverkan och storlek fortsätter att växa”, säger Derek Manzello från NOOA.
De drabbade områden som tillkommit sedan i april är Indien, Sri Lanka och Chagosöarna i Indiska oceanen.
När de känsliga korallerna utsätts för för höga temperaturer blir algen som lever i korallen stressad och lämnar själva koralldjuret. Det är så den förlorar sin färg. När algen lämnat riskerar korallen att svälta ihjäl.
Det finns dock en möjlighet att korallerna kan återhämta sig om havstemperaturen sjunker och andra stressfaktorer som överfiskning och föroreningar minskar.
FN:s klimatpanel IPCC har pekat ut att om Parisavtalets 1,5-gradersmål inte nås kommer 70 till 90 procent av jordens korallrev att dö ut till år 2100.
Om jordens medeltemperatur ökar med mer än två grader kommer bara en procent av jordens korallrev att finnas kvar till nästa århundrade.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.