News55

Kranier användes för rasbiologi – återbördades

Artikelbild
Sveriges koloniala arv mot den meänkielitalande befolkningen gör sig påmint när kranier som använts i rasbiologisk forskning återbegravs i Pajala. Arkivbild. (Foto: Fritz Schibli / TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 18 aug. 2024Publicerad: 18 aug. 2024

146 år gamla kranier som hämtades i en gravskändning för rasbiologiska syften återfördes på söndagen till jorden i Pajala, meddelar Svenska kyrkan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Biskop Åsa Nyström, som medverkade i ceremonin, säger att det här var en viktig dag för många.

“Att den genomförts av så många goda sammanflätade krafter ger förhoppningar om läkande processer där sår funnits. Framför allt är den viktig för de människor som bor i eller kommer från bygden”, säger hon i ett pressmeddelande.

Innan ceremonin sade Eva Kvist från Svenska tornedalingars riksförbund (STR-T) till SVT Norrbotten att återbegravningen också är ett erkännande av det som gått fel.

STR-T ligger bakom en begäran som lett fram till beslutet om återbördandet. Även Muonio sameby och Svenska kyrkan har varit inblandade i de långa förberedelserna.

1878 grävdes 23 kranier upp från Akamella ödekyrkogård utanför Muodoslompolo i Pajala. Det rörde sig om gravar från tornedalska, kvänska, lantalaisiska och samiska individer, vars kvarlevor sedan skulle användas för rasbiologisk forskning i Helsingfors.

Det här är första gången som kvarlevor från meänkielitalande befolkningen återlämnas.

Det är en stor dag att ta emot de här kranierna, att de får komma hem, sade Ritvaelsa Seppälä, stiftsadjunkt på Luleå stift, till SVT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS