News55

SMHI varnar för skyfall – åska drar fram

Artikelbild
Det kan bli regn i stora delar av södra Sverige idag och i Götaland och västra Värmland varnar SMHI för risk för skyfall. Arkivbild. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Ett oväder med risk för både skyfall och åska drar in över Sverige på onsdagen – och tusentals blixtar har redan slagit ned.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SMHI:s gula varning utökas till ett större område över södra Sverige.

Regnvädret och åska har redan dragit in över västkusten och Skåne. SMHI varnar för att stora mängder regn kan falla på kort tid – mellan 40 och 60 millimeter – vilket kan medföra att dagvattenbrunnar inte kan ta emot all nederbörd.

Det är risk för översvämning – och åska. Redan nu dundrar det på ganska bra. Nästan 19 000 blixtar hade registrerats vid lunchtid.

Det är ganska mycket, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.Vissa räknas inte

Även om antalet troligen kommer att stiga under dagen, kan den slutgiltiga siffran bli lägre.

Vid sammanräkningen för hela dygnet sorteras vissa blixtar bort, de som sker mellan moln och de som inte når en viss styrka, säger hon.

Mest har det – hittills – regnat i Rångedala öster om Borås: 35,5 millimeter.

Statistiken kommer att kompletteras med mätstationer som bara rapporterar en till två gånger per dygn, säger Fougman.Svårt att spå

ANNONS

Just nu är det svårt att förutspå vilka områden som riskerar att drabbas hårdast av ovädret. Varningen gäller från södra Skåne upp till Leksand i norr och Nyköping i öst – från och med lunch till och med klockan 23 på kvällen.

Fronten med åska rör sig österut, men den har inte kommit så långt. De som har tagit del av vädret hittills har nog fått en hel del regn.

I Götaland varslade Västtrafik redan på tisdagen om inställda avgångar. Och på onsdagsmorgonen ställdes mycket riktigt flera tåg in på sträckorna Göteborg–Strömstad och Göteborg–Örebro. Även mellan Varberg och Uddevalla har avgångar ställts in både under onsdagen och torsdagsmorgonen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS