News55

Det går för långsamt – kvinnor dör i onödan

Kvinnor födda 1994-1999 erbjuds gratis vaccin mot HPV som en del i försöket att utrota livmoderhalscancer i Sverige. Arkivbild. (Foto: Heiko Junge/NTB/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 maj 2024Publicerad: 09 maj 2024

Sverige vill bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer. Men vaccinationerna av vuxna kvinnor går för långsamt – och många vet inte om att de uppmanas att ta sprutan i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kvinnor kommer att drabbas och dö i onödan, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Genom att vaccinera en tillräckligt stor del av befolkningen mot humant papillomvirus (HPV), som orsakar nästan alla fall av livmoderhalscancer, finns chansen att utrota sjukdomen.

Intensivt arbete pågår i många länder. Sveriges mål är att redan till 2027 utplåna cancerformen som i riket tar 150 kvinnors liv varje år.

Alla barn i femte klass erbjuds vaccination mot HPV, men för att nå tillräcklig immunitet på befolkningsnivå behöver även kvinnor födda 1994–1999 vaccineras. Om 70 procent av dem tar sprutan går det att stoppa virusets framfart – och de erbjuds därför gratis vaccin fram till årsskiftet.

Kan bli historiskt

Att nå målet vore en historisk händelse, menar Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Sverige är ett andetag från att för första gången kunna utrota en cancerform. Men tyvärr går det alldeles för långsamt.

Cancerfonden har räknat ut hur lång tid det tar att nå målet om regionerna fortsätter att vaccinera i nuvarande takt. Bara kvinnorna i Halland, Kalmar och Blekinge kommer att vara vaccinerade i tillräckligt hög grad vid årets slut.

ANNONS

Vissa övriga regioner tycks nå målet under 2025, men på andra håll ser det ut att dröja flera år – i region Stockholm-Gotland ända till 2033.

Varje försening innebär onödigt lidande. Det handlar om ett väl beprövat vaccin som skyddar både dig själv och framtida generationer, säger Ulrika Årehed Kågström.

Att det är bråttom att vaccinera just i år beror på att vaccinet tas i två doser, med tre års mellanrum. Kvinnorna behöver ta första dosen i år för att bli färdigvaccinerade innan utrotningsprojektet tar slut 2027.

ANNONS

Många ovetande

Vid årsskiftet kommer 50 procent av kvinnorna i den aktuella gruppen att vara vaccinerade, enligt prognosen.

Det kommer minska antal cancerfall, enligt Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Men det är inte en minskning vi är ute efter – vi vill ju få stopp på detta, säger han.

Ett problem, enligt Dillner, är att många kvinnor tror att det räcker om de tidigare har fått ett äldre HPV-vaccin – och missat att de behöver ett nyare vaccin som ger skydd mot fler HPV-varianter.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS