Trots upprepade varningar sker det varje sommar: Barn och hund lämnas i heta bilar. Motorjournalisten Åsa Wallenrud vill se både skarpare lagar och mer sunt förnuft.

Mest läst i kategorin
“Folk måste bara börja tänka efter. Vi måste fortsätta att informera dem om vad som faktiskt händer i bilen”, säger Åsa Wallenrud, motorjournalist på Dagens PS, i News55 TV.
Temperaturen inne i en bil kan stiga till livsfarliga nivåer på mycket kort tid – oavsett om det är soligt eller molnigt, och oavsett om det bara är 19 grader ute.
“Det är så lätt att tänka att ”jag hinner bara springa in och köpa det där”, men det går så otroligt fort. Vi måste fortsätta informera helt enkelt om riskerna”, säger Åsa Wallenrud.
MISSA INTE: Krönika: För ung för pension – för gammal för arbetsmarknaden
Bilen fungerar som ett växthus för din hund eller unge
Att lämna en glipa i rutan eller parkera i skuggan är inte tillräckligt för att förhindra överhettning.
“Ställer du dig i skuggan och är borta i 10–15 minuter så kan den där solen ha hunnit flytta lite på sig. Och plötsligt så är bilen blottad för solen”, säger Åsa Wallenrud.
Själva bilen förstärker dessutom värmen.
“Bilen funkar lite som ett växthus. När solen ligger på de här fönsterrutorna blir det tokvarmt där inne”, säger hon.
Testa själv – så snabbt blir det outhärdligt
För att förstå hur snabbt det går att en bil blir farlig rekommenderar Åsa Wallenrud ett enkelt experiment.
“Parkera bilen där du hade tänkt parkera den. Stäng av allting, stäng rutorna och sitt kvar som människa. Så får man se hur fort det går till att det blir fullständigt olidligt i bilen”, säger Wallenrud.
Vad kan man som förbipasserande göra?
Om man ser ett barn eller ett djur i en stillastående bil gäller det att vara observant – men också att agera med omdöme.
“Man ska först ha koll lite på tiden. Det kan ju vara så att det bara har varit en minut. Men kontrollera hunden eller barnet som sitter i bilen om det går”, säger Åsa Wallenrud.
Tecken på överhettning kan vara att barnet är blött av svett eller att hunden flämtar kraftigt och ligger apatisk.
Senaste nytt
Läs mer om ekonomi:
Krönika: För ung för pension – för gammal för arbetsmarknaden
Så använder du konto- och betalkort bäst när du är utomlands
Deppigt: Svenskar tror på fallande bopriser – binder räntan
Så påverkar nya siffran dig: Mer i plånboken för 1 miljon svenskar

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.