News55

Så kan du bli en vinnare på handelskriget mellan USA & Kina

Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 07 maj 2025Publicerad: 07 maj 2025

Handelskriget mellan USA och Kina har satt hela världsekonomin i gungning. Men hur påverkar det egentligen dig? Det förklarar reportern Edvard Lundkvist i studion.

ANNONS

Mest läst i kategorin

sparpsykologen
Spela klippet
News55 TV

Sparpsykologen: "Så tar du bättre ekonomiska beslut"

08 maj 2025
mätarinställning
Spela klippet
News55 TV

Fuffens: Bilhandlarnas fusk med mätarinställningar ska stoppas

08 maj 2025
Spela klippet
News55 TV

Så lyckas du med ditt fondsparande – expertens tre enkla steg

06 maj 2025
Spela klippet
News55 TV

Privatekonomen: Det bör du göra med din skatteåterbäring

27 apr. 2025
Spela klippet
News55 TV

Inflationens utveckling: "Allt är väldigt rörigt"

27 apr. 2025

Trumps politik, där han införde tunga tullar på kinesiska varor, var ett försök att minska det växande handelsunderskottet mellan de två länderna och tvinga Kina att ändra sina ekonomiska och handelspraktiker.

Men dessa åtgärder, som snabbt eskalerade till ett handelskrig, fick globala konsekvenser.

Många länder, inklusive Europa, hamnade i kläm mellan de två supermakterna, som drabbades hårt av de tullar och sanktioner som infördes.

“Men det finns också en uppsida i form av att om vi lyckas komma tillsammans i Europa och möta den här situationen som en enad union, då har vi jättestora möjligheter”, säger Lundkvist.

MISSA INTE: Bensin billigare än på fyra år – men prisfallet kan ha bottnat. News55

Europa står starkt mot USA

Enligt prognoser från den Internationella valutafonden (IMF) är Europa på kort sikt bättre rustat att stå emot effekterna av handelskriget än både USA och Kina.

Medan de två länderna är direkt inblandade i konflikten, finner sig Europa i en mer neutral position – något som skyddar kontinenten från de värsta konsekvenserna, uppger Dagens PS.

ANNONS

Eftersom USA och Kina har infört omfattande tullar på varandras varor, har det skapat en uppdelning i globala leveranskedjor och marknader.

Europa, som inte är lika direkt involverat i konflikten, har en fördel i att stå vid sidan om och kunna dra nytta av förskjutningarna i marknaden, resonerar Lundkvist.

ANNONS

De långsiktiga riskerna

Trots de kortsiktiga fördelarna finns det ett mörkare moln på horisonten.

Om handelskriget mellan USA och Kina utvecklas till en global lågkonjunktur, kan effekterna bli förödande för hela världsekonomin, inklusive Europa.

En långvarig ekonomisk nedgång skulle kunna påverka efterfrågan på europeiska varor och tjänster, vilket skulle skapa en tuffare ekonomisk miljö.

Även om Europa skulle kunna hantera de omedelbara effekterna av handelskriget, skulle en global recession sätta hela kontinentens ekonomi på prov.

Nyckeln till framgång

ANNONS

Det som står på spel för Europa är förmågan att stå enat.

Den senaste tidens politiska splittringar inom unionen – där exempelvis Storbritanniens Brexit och ökande nationalism i flera medlemsländer har satt press på EU:s sammanhållning – gör att det är en utmaning att agera som en enad kraft.

“Europa har varit en splittrad kontinent länge, där det har funnits politiska meningsskiljaktigheter. Det måste vi lyckas bryta”, säger Edvard Lundkvist.

Ett enat Europa skulle inte bara ha större ekonomisk genomslagskraft på den globala arenan, utan också kunna använda sin politiska och ekonomiska tyngd för att skapa nya allianser och förhandla fram bättre handelsavtal.

Branscher som kan gynnas vid USA:s tullar

Det finns också specifika sektorer som står bättre rustade för att dra nytta av de förändringar som sker på den globala marknaden.

Transportindustrin är en av de branscher som kan komma att se stora fördelar, enligt
Politco.

Om tullarna och handelsrestriktionerna mellan USA och Kina fortsätter att störa globala försörjningskedjor, kan Europa få en chans att ersätta andra regioner som tidigare varit dominerande inom vissa transport- och logistiksegment.

ANNONS

Kemiindustrin, som är en viktig del av Europas ekonomi, kan också dra nytta av handelskrigets effekter, där de europeiska aktörerna kan fylla luckorna som skapas av störda leveranskedjor mellan USA och Kina.

Se även:

Ulf Elfving: USA borde betala 150 procents tull på svenska ägg. News55

Färre svenskar vill åka till USA på grund av Trump. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

ANNONS
ANNONS