News55

Hemester mest populärt i år – igen

hemester
Mer än var fjärde svensk planerar i år semester på hemmaplan. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 23 apr. 2024

I Sverige, svarar svenskarna med rungande majoritet på frågan var de i år tänker tillbringa sin semester.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under pandemin föddes begreppet “hemester”, som innebär att man semestrar på hemmaplan.

Då satte pandemin stopp för resandet på grund av smittrisken med covid.

Men nu är det inga hotande virus som härjar, det gör däremot inflationen och de höga räntorna samtidigt som kronan är svag.

I spåren av ökade utgifter och för att hålla nere kostnaderna planerar mer än var fjärde svensk i år att semestra i hemlandet.

“Dyrtiderna slår mot svenskarnas semesterplaner och det gäller särskilt hushåll med sämre ekonomi”, konstaterar Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar som står bakom undersökningen.

Semesterkassan har minskat

“Det är onekligen så att många har en ansträngd ekonomi till följd av de senaste två årens höga inflation och räntekostnader. För en normal barnfamilj har de vardagliga kostnaderna ökat med cirka 110 000 kronor per år de senaste två åren. Det är därför ganska rimligt att många då drar ned på semesterplanerna”, tillägger privatekonomen.

Även om budgeten är begränsad erbjuder vårt avlånga land en hink av sommaraktiviteter för den påhittige, påpekar Stefan Westerberg.

ANNONS

För barn är det viktigast att få vara tillsammans med sina föräldrar, ibland är det alldeles tillräckligt med en picknick i parken, eller varför inte bara åka till stranden vid havet och ta ett skönt dopp gratis och slappa i solen.

ANNONS

Bättre ställt = då bor vi på hotell

Rapporten visar samtidigt att det är stora skillnader på hur välbeställda familjer arrangerar sin semester jämfört med familjer som har det knapert.

Att ta in på hotell i Sverige eller utomlands är ungefär fyra gånger vanligare bland de med mycket god ekonomi jämfört med mycket dålig ekonomi.

30 procent har inga semesterplaner

Tre av tio (30 procent) med dålig ekonomi uppger att de inte har några semesterplaner alls i år, betydligt fler än de som har en fetare plånbok.

“I den mån man har begränsat med pengar till sommarsemestern kan det vara klokt att prioritera mellan olika saker man vill göra och sätta en budget för semestern. Ett tips att utöka semesterkassan kan vara att hyra ut din befintliga bostad eller varför inte byta bostad”, säger Länsförsäkringars expert i pressmeddelandet.

Ur undersökningen:

ANNONS

1 500 personer ur allmänheten har intervjuats i enkäten, som ägde rum under perioden 8 april till 16 april.

Läs även: SVT:s meteorolog: Då är det bäst att ta semester för mest sol News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS