News55

SVT:s meteorolog: Då är det bäst att ta semester för mest sol

SVT:s meteorolog: Då är det bäst att ta semester för mest sol
Sol, bad och värme är det många som längtar efter i Sverige.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Sommaren och semestern ligger framför oss. Och många försöker att pricka in sin ledighet under sommarveckorna då det är mest sol och värme i Sverige. SVT:s meteorolog tipsar om hur du ska tänka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För den som är ute efter så mycket dagsljus som möjligt tipsar SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt om att ta ledigt i juni.

– Juni är soligast, och åtminstone den ljusaste månaden är det defintivt. Dagarna är som allra längst och det är ljust långt in till kvällen. Allra längst i norr är det till och midnattssol och i Kiruna går solen inte ner alls under junimånad, säger Marcus Sjöstedt.

Juni är också den torraste månaden om man jämför med juli och augusti då det statistiskt sett faller mer regn. För den som gillar att bada är det dock relativt kallt i vattnet då badtemperaturen är ganska låg eftersom vattnet inte har hunnit att värmas upp.

Sol och värme

– Juli är definitivt den varmaste månaden på året, säger Marcus Sjöstedt.

Göteborg har till exempel enligt statistiken en medel-dagstemperatur som ligger på dryga 22 grader jämfört med i juni som är runt 20 grader och strax under 22 i augusti som varmast.

Marcus Sjöstedt konstaterar att det är i juli som vi får flest högsommardagar och det är lite senare i juli som temperaturen statistiskt är som högst.

– Rent allmänt är det också soligare vid kusten än inåt land. In över land bildas det mer moln och även eftermiddagsskurar som växer till sig under dagen, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, till Göteborgs-Posten.

ANNONS
ANNONS

Varmare bad

Augusti skiljer inte så jättemycket om man ser till temperatur jämfört med juli. När det kommer till nederbörden är det ungefär lika regnigt i augusti som juli, men det är snäppet kallare. Vad det gäller dagsljuset är det dock en märkbar skillnad.

– Framför allt är det påtagligt på kvällarna att dagarna är betydligt kortare. I slutet av augusti så står solen lika högt som den gör ungefär i mitten av april, säger Marcus Sjöstedt och fortsätter:

– Kanske är den bästa grejen med augusti är att badtemperaturen har stigit lite. Nu börjar vi komma upp runt 20 grader, så om man är badkruka kanske man ska vänta lite och ta augustisemester.

Läs mer:

Så maximerar du ledigheten 2024

Så lever folkkära tv-meteorologen John Pohlman idag

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS