Ungefär hälften av alla 65-plussare i Sverige bor i småhus, men många som skulle vilja flytta till mindre och billigare boenden tvingas bo kvar.
Mest läst i kategorin
Bankregler och annat bromsar upp deras planer och de kan gå miste om stora summor pengar.
För den som går i pension sjunker inkomsten i genomsnitt med 40 procent, vilket bankerna borde ta hänsyn till.
Men så är inte fallet. Deras regelsystem hindrar möjligheterna för äldre att kunna få ett lån, trots att många har insatsen som krävs, skriver Aftonbladet.
Svårare att få lån runt 60
“Har man ägt en fastighet i många år och den är lågt belånad och marknadsvärdet har gått upp när man säljer så kan det absolut vara så att man kan köpa en lägenhet utan att behöva ta ett nytt lån. Men det beror på var man bor”, berättar Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, i Aftonbladet.
Om pengarna från villan inte räcker till en bostadsrätt blir det svårt att få ett nytt bolån redan när man närmar sig 60. Bankerna utgår från framtida inkomster flera år i förväg när någon ansöker om ett nytt bolån, trots att säkerheten sitter i fastigheten.
Möjligheterna att kunna köpa en bostadsrätt varierar förstås. I april i år var utbudet av bostadsrätter 63 procent högre än året innan samtidigt som utbudet av villor var skralare.
Senaste nytt
Det blir ett moment 22
Bankregler gör att den som närmar sig pensionsåldern inte kan flytta över sitt bolån till annan bank om han eller hon inte lever upp till kraven att leva på när alla utgifter är betalda.
Alternativet är att flytta till en hyresrätt, men det är inte heller alltid lätt. Det kan innebära en flytt långt bort. I storstadsregioner tvingas många vänta i åratal på en hyresbostad, ibland i decennier.
Hyresvärdarna har också stränga krav på inkomst för att kunna teckna ett kontrakt. Det kan alltså vara svårt för dig som pensionär att hitta en hyresbostad vid låg pension.
Stora pengar på spel
För pensionärer som vill sälja sin bostad och flytta till hyresrätt kan det bli problem, beroende på den inkomstbaserade pensionen samt var i landet de vill bosätta sig. Och många vill inte flytta långt bort på grund av familj och vänner.
Därför bor många äldre kvar i sina småhus samtidigt som de går miste om kapital som skulle skulle kunna öka den månatliga inkomsten vid sidan av pension.
Kapital motsvarande en genomsnittlig 60-procentig ökning av pensionsinkomsten skulle kunna frigöras vid en flytt från småhus till hyresbostad, enligt beräkningar i en rapport från Mäklarsamfundet. Beräkningen bygger på att personen är 74 år vid försäljningen där vinsten fördelas över 14 år.
Andra bromsklossar
En annan viktig problematik som SPF Seniorerna uppmärksammat är att många enfamiljsbostäder inte är anpassade för äldre personer som bor kvar i sina hem, trots att de hellre skulle bo i hyresrätt eller anpassat boende.
Vissa kommuner brister även i att förse sina äldre invånare med särskilt boende, det kan tvinga pensionärer att flytta till annan kommun med bättre resurser.
För dig som är lite mer äventyrlig och samtidigt inte tillhör de mest bemedlade kan en utrikes flytt slå mycket högre än att flytta inom Sverige. Klimatförhållanden och betydligt lägre levnadskostnader lockar svenska pensionärer till Portugal och Spanien.
Lär också:
65-plussare inlåsta på bostadsmarknaden News55
Bomarknaden möbleras om – efter äldres behov
Domstol säjer okej till att “deportera” äldre
Guldläge för äldre som vill flytta från villan
Allt fler äldre flyttar till solen och sparar pengar
ANNONS
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.