News55

Bomarknaden möbleras om – efter seniorers behov

Det råder brist på seniorbostäder.
Det råder brist på seniorbostäder, vilket hindrar äldre från att flytta till lämpligare bostäder. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

En stor del av dagens enfamiljshus består av hushåll med seniorer i åldern 65–75 år. Det har visat sig att endast 20 procent av dessa hus är anpassningsbara efter deras behov i åldrandet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fredrik von Platen, sakkunnig för boendefrågor inom SPF Seniorerna, tycker att det är dags att får äldre att flytta till anpassat boende. Det skulle dessutom lösa bostadsfrågan för många barnfamiljer som är på jakt efter nya hem.

”Vårt villaboende har under årtionden omhuldats med stöd i räntebidrag, rotavdrag och låg fastighetsskatt med mera. Det är omvittnat; vi villaseniorer bor billigt på en yta som är dubbelt så stor, per capita, som resten av landets befolkning”, berättar han för Senioren.

Det saknas lämpliga bostäder

Problemet är att det inte finns tillräckligt med bostäder som är lämpade för äldre som stöter på problem i  vardagen när deras rörelseförmåga avtar. Det kan bli för svårt att gå i trappor och en del tvingas flytta ner från övervåningen för att kunna bo kvar hemma. 

Von Platen menar att betydligt fler skulle flytta om det fanns tillgängliga lägenheter i seniorboenden, men bankers regelverk är ofta ett hinder.

”Sådana hus byggs det inte så många av, om inte något initiativ tas av oss seniorer själva. Och skulle något sådant hus finnas på marknaden, sätter bankerna käppar i hjulet för oss.”

Staten skulle kunna lösa problemet

Om staten visade sig behjälpligare och skjöt till medel för hyreslägenheter skulle problemet kunna lösas betydligt enklare. Det har tidigare varit en möjlig väg, och det finns visserligen kvar, men i betydligt mindre omfattning.

ANNONS

”Det finns drygt 600 000 villor och radhus som bara väntar på att återfå sina barnhushåll. Vi seniorer kan bosätta oss i en seniorvänlig bostad som vi kan bo i livet ut.”

Det är något som samhället verkligen kan tjäna på i ett längre perspektiv samtidigt som det skulle lösa en rad problem på bostadsmarknaden.

Läs också:

Seniorboenden står sig på skakig marknad

Kommunernas hyror skenar — äldreboenden sticker ut

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS