News55

Hur lång löptid ska ett bolån ha?

En gata med hus i Finland. I Finland är den genomsnittliga löptiden på bolån under 25 år, men i Sverige tar vi ofta längre tid på oss och har inte ens alltid krav på amortering
I Finland är den genomsnittliga löptiden på bolån under 25 år, men i Sverige tar vi ofta längre tid på oss och har inte ens alltid krav på amortering. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 okt. 2024Publicerad: 01 okt. 2024

I Finland är den genomsnittliga löptiden på ett bolån mycket kortare än i Sverige och där måste man enligt lag betala av lånet inom 30 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en studie från Riksbanken ligger den genomsnittliga löptiden på bolån i Sverige på 30 till 50 år, det rapporterar SVT Uutiset.

Här måsta du dessutom bara amortera på ditt bolån om du lånar hälften eller mer av bostadens värde.

Enligt Finlands bank var den genomsnittliga löptiden på ett bolån där 22 till 23 år förra året, men den håller på att bli längre och har ökat till över 24 år.

I november ska regeringen presentera sin utredning om amorteringskravet och en av utredarna, John Hassler, professor i makroekonomi vid Stockholms universitet, har flaggat för att det kan bli sänkta amorteringskrav.

“När amorteringskraven infördes hade vi räntor kring noll eller en procent, och då såg vi risker, fula scenarier. Men jag tror inte att amorteringskraven behövs på samma sätt nu som då”, säger han till Svenska Dagbladet.

Så tycker Stockholmare

Flera stockholmare som SVT Uutiset har frågat tycker att vi svenskar borde amortera av våra bolån snabbare.

Petra Andersén säger att hon tycker att ett bolån borde gå att betala av under en livstid men att det inte känns som att man kan göra det.

ANNONS

“Tio år, kanske, rimligtvis, det är ju lite orimligt att man tar på sig så höga lån så att man aldrig kan betala”, säger Michelle Holm till SVT Uutiset.

Annika Stridh tycker att avbetalningstiden ska vara kortare än den är i dag. Anders och Viverka Skytte tycker att 20 år verkar rimligt, men Dag Samuelsson tycker att avbetalningstiden ska vara lång och föreslår 50 år.

ANNONS

Tvingas amortera

Eva Persson flyttade till Finland och köpte en bostad i en Helsingforsförort. Hon fick känna på skillnaden i amorteringstid, hälften av hennes inkomst går till amortering på bolånet men hon tycker inte att det är ett problem.

“Jag hade definitivt inte amorterat om jag hade bott i Sverige. Men nu när jag tvingats amortera kommer jag att ha pengar sedan. Det hjälper mig att spara pengar, för jag betalar till mig själv”, säger hon till SVT Uutiset.

Lagen om att nya bolån måste betalas inom högst 30 år stiftades i Finland förra året och målet med lagen är att minska människors skuldsättning.

Bankernas vinster på bolånen ökar

Bankernas vinster på bolånen ökar, enligt ny statistik. Samtidigt visar siffror att den rörliga boräntan låg högre i juli än i juni, trots Riksbankens räntesänkning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS