News55

Nästan alla bostadsköpare väljer rörlig ränta

Flagga
SBAB rapporterade att 98 procent av bostadsköparna valde rörlig ränta under juni månad i år. (Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juli 2024Publicerad: 16 juli 2024

TT meddelade nyligen att så mycket som 98 procent av SBAB:s bostadsköpare valde en rörlig ränta under juni månad i år. Det innebär att förhoppningar på ytterligare räntesänkningar vuxit sig starkare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ekonomin är på väg tillbaka men det återstår ytterligare återhämtning innan den kan anses stark igen. Det innebär risker för plötsliga ränteförändringar, men bostadsköpare tycks räkna med att styrräntan sänks ytterligare i år, kanske så mycket som tre gånger.

Prognoser som förhoppningsvis slår in

Enligt SBAB:s senaste prognos över räntor och bindningstider är rörlig ränta fördelaktigast, men det har visat sig att den inte skiljer sig oerhört i mediankostnader från den fasta räntan.

Det råder ofta osäkerhet om vad som är bäst; en fast eller rörlig ränta. Det beror förstås på vilka marginaler man har att spela på. Är möjligheterna lite större, kan en rörlig ränta vara ekonomiskt bättre än om den binds, vilket innebär mindre flexibilitet.

Många kommer överens med långivaren om en bättre ränta på bolånet än den som erbjuds. Flera faktorer spelar roll när det handlar om räntelägen. Den faktiska räntesatsen bestäms först när lånet betalas ut. Man ska inte glömma att den överenskomna räntan ofta är preliminär, vilket innebär ett den kan förändras till utbetalningen.

De största bankerna ger inte bäst ränta

Banken som traditionellt har lånat ut pengar till skog och mark fortsätter att utmana den svensk bolånemarknaden. Sen man började låna ut pengar till bostäder i höstas har intresset vuxit väldigt snabbt. I februari var en miljard utlånad, och nu tre månader senare ytterligare en.

Det är inte alltid så att störst är bäst. Det har visat sig att de största bankerna inte är speciellt bra på att justera rörliga bostadsräntor i takt med Riksbankens räntesänkningar. Swedbank hade sänkt sina räntor på rörliga bolån med i genomsnitt 0,19 procent medan Riksbankens sista sänkning var 0,25 procentenheter.

ANNONS

Detta bör man tänka på

När man ska bedöma om räntan som erbjuds är tillräckligt bra, ska man titta på medianräntor hos både långivaren och andra aktörer. Alla låntagare har rätt till individuell genomgång av räntesatsen.

På lån med rörlig ränta kan räntan höjas eller sänkas. De flesta nya bolån har inte helt rörlig ränta, utan den är fast under räntebindningstiden man valt. Avgifter för lån kan höjas men det får inte bli hur högt som helst.

Läs också:

Största bolånebanken sämst på att sänka räntan

Prognos: Då blir det lägre ränta på ditt bolån

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS