Swedbank är sämst i klassen på att sänka boräntorna när de fem största bolånebankernas snitträntor i år jämförs.
Mest läst i kategorin
Trots Riksbankens sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter har Swedbank bara sänkt sina räntor på rörliga bolån med i genomsnitt 0,19 procentenheter i år.
Det är bara vi som kunder som kan göra något åt det. Ringa och tjata, hota med att flytta och kolla om man kan få lägre ränta hos någon annan. Som kund gäller det att ha koll hela tiden, att ens bank hänger med, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, om hur man som låntagare ska agera för att få lägsta möjliga ränta på sitt bolån.
Mycket klirr i kassan
Näst sämst på att sänka är Handelsbanken, som är näst störst på den svenska bolånemarknaden. Handelsbanken har sänkt sin genomsnittsränta för ett rörligt bolån med 0,26 procentenheter.
Statliga SBAB och Wallenbersgsfärens storbank SEB har samtidigt sänkt den genomsnittliga rörliga räntan på bolån med 0,32 respektive 0,34 procent.
Skillnaden kan låta liten – några enstaka hundradelar av en procent. Men när det handlar om en bank som Swedbank, med snudd på 1 000 miljarder utlånat i form av bolån, ger de extra räntepunkterna ganska mycket klirr i kassan, enligt Sahlberg.
Bankerna har så otroligt många kunder som inte reagerar och då kan de fortsätta tjäna pengar på dem. Det är lite taskigt det där. Det är de som är trogna och inte bråkar som får betala den höga räntan, säger hon.
Nordea har sedan årsskiftet sänkt sin genomsnittsränta för rörligt bolån med 0,28 procentenheter. Men Nordea är trots detta den bank som tar mest betalt för sina bolån, med en rörlig ränta på i snitt 4,64 procent i juni.
Swedbank är näst dyrast, på 4,62 procent. De andra tre – Handelsbanken, SEB och SBAB – låg strax under 4,50 procent i snittränta på rörligt bolån i juni.
Snålast med sparränta
I andra vågskålen hos bankerna hittar man de räntor de erbjuder sina kunder på vanliga sparkonton. De har sänkts med 0,20-0,25 procentenheter sedan januari, visar månatliga rapporter från Konsumenternas bank- och finansbyrå.
Handelsbanken och SEB är efter årets sänkningar snålast med räntor på 1,75 procent. Nordea och Swedbank ligger något högre, på 1,80 respektive 1,90 procent. Statliga SBAB toppar med en sparränta på 3,75 procent.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.