En rapport från Länsförsäkringar visar vilka kommuner i Sverige som är lämpligast för äldre, och vilka kommuner man borde undvika.


När pensionen ska räcka längre och behovet av trygghet växer, är det Norrland som utmärker sig – medan södra Sverige halkar efter, skriver Aftonbladet.
I rapporten ”Hur hållbar är bostadsmarknaden?”, framtagen av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, konstateras att det råder brist på seniorbostäder i åtta av tio svenska kommuner.
MISSA INTE: 5 söta hundnyheter: Svenska lärarhundar och hundar med husdjur
Sex av tio äldre vill flytta
Samtidigt säger sex av tio äldre att de faktiskt vill flytta – om rätt boende bara fanns, enligt statistik från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Problemet för de flesta är kostnaderna. Många äldre drar sig för att lämna sina nuvarande hem i rädsla för högre utgifter. För många blir det enklare att stanna, trots att huset blivit både för stort och för arbetsamt att sköta.
Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, ser ett tydligt mönster:
”Vi talar ofta om pensionerna, men sällan om de äldres boendesituation”, säger han.
MISSA INTE: Etna – vulkanen som formade Siciliens historia
Senaste nytt
Flyttkedjor som stannar av
Frågan är större än bara en bekvämare vardag för de äldre. Att seniorer ges möjlighet att byta bostad är avgörande för hela bostadsmarknadens rörlighet.
När äldre lämnar sina hus, kan en barnfamilj ta vid. Och när barnfamiljen flyttar vidare från sin lägenhet, kan ett ungt par flytta in där – och så fortsätter kedjan.
Men när äldre inte kan eller vågar flytta, stannar hela systemet upp. Unga får svårare att hitta sin första bostad, och trångboddheten ökar.
MISSA INTE: Larm: Unga flickor i samhällsvården medicineras utan tydliga skäl
Norrländska kommuner i topp för äldre
Rapportens resultat är tydliga: De bästa platserna för äldre att bo på finns i norra Sverige. I Åsele, Älvsbyn och Sorsele räcker en vanlig pension längre, samtidigt som tryggheten kring hemtjänst och omsorg håller en hög nivå.
Här slipper många äldre de ekonomiska och praktiska bekymmer som annars kan följa med åldrandet.
Samtidigt ser det annorlunda ut i södra Sverige. Kommuner som Lomma, Vellinge och Malmö placerar sig i botten på listan.
Här gör höga bostadspriser och lägre upplevd trygghet det svårare för äldre att hitta ett boende som både känns rätt och går att betala.

Ett växande behov
Idag saknas både utbud och ekonomiska incitament. Många äldre fastnar därför i sina gamla hem, trots att de skulle må bättre av att flytta.
Rapporten visar att det är kommunerna Åsele, Älvsbyn, Sorsele, Överkalix och Lycksele som är bäst för ett äldre klientel. I botten av listan finns Lomma, Vellinge, Malmö, Nynäshamn och Stockholm.
“Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är avgörande för rörligheten på hela bostadsmarknaden”, avslutar Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.
Läs mer om ekonomi:
Småföretagare utsätts för hårt slag – bedragarna blir fler
Tuffare tider för äldreomsorgen när utvisningarna ökar
Panten på glasflaskor höjs – fler ska lockas att återvinna

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.