News55

Bostadsaffärer tar allt längre tid

Artikelbild
Försäljningstiderna har ökat de senaste åren. Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

Försäljningarna är fler och priserna stiger. Samtidigt tar det allt längre tid att gå i mål med bostadsaffärerna, visar färska siffror från bostadssajten Hemnet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Som både köpare och säljare på dagens marknad är det viktigt att ha med sig att det tar väsentligt längre tid med en bostadsförsäljning i dag än vad som var fallet för ett par, tre år sedan”, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg i en kommentar.

Genomsnittstiden för en lägenhetsförsäljning var under det första halvåret 27 dagar. Det är en ökning från 22 dagar under samma period i fjol.

För villor var försäljningstiden i snitt 31 dagar, vilket kan jämföras med 30 dagar förra året.

“En bidragande orsak är att fler bostadsbytare nu väljer att sälja innan man köper nytt. Sen finns det också en fortsatt osäkerhet på marknaden även om det har blivit betydligt bättre det senaste året”, säger Erik Holmberg.

Försäljningstiderna på lägenhetsmarknaden har jämfört med första halvåret 2023 ökat i alla landets tolv största kommuner, med Lund som undantag.

På villamarknaden har försäljningstiden ökat i 14 av 21 län. Trögast är det i Gävleborgs län, med ett snitt på 44 dagar.

Bostadsaffärerna går allra snabbast i Stockholm: 16 dagar för en lägenhetsförsäljning och 23 dagar för en villaförsäljning.

De längre försäljningstiderna kan enligt Hemnet även kopplas till en allt piggare bostadsmarknad, då tidigare svårsålda objekt får nya ägare och kommer med i statistiken.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS