News55

Livet i husbil och husvagn – frihet och äventyr

husbil
Det bästa med livet i husbil är friheten som det erbjuder. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 05 aug. 2024Publicerad: 10 aug. 2024

Det finns fortfarande fler husvagnar, cirka 170 000.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad är inte en semester i husbil eller husvagn? Rena friheten, du tar med dig hemmet överallt dit du beger dig.

Friluftsliv och tältande för nöjes skull tog fart för drygt hundra år sedan, som en möjlighet för folksjälen att på ett enkelt och tämligen billigt sätt komma ut och uppleva naturen och olika platser. Den svenska allemansrätten har varit oerhört viktig för den här semesterkategorin.

Om du inte vill bo tillsammans med en massa andra semesterfirare på campingplatser, står allemansrätten till buds vilket kan bli en riktigt intressant och genuin naturupplevelse.

Vad innebär ett liv med camping?

För familjen Wiklund innebär camping frihet. Det finns inga måsten. Familjen gör som den vill och det är härligt att bara vara ett fotsteg upp från marken och kunna kliva rakt in i naturen.

Friheten att stanna på en plats och att kunna ge sig av närhelst man tröttnar är en av de viktigaste, grundläggande förutsättningarna för att få den där speciella känslan av totalt oberoende.

Hemma pratar Wiklunds egentligen inte med grannarna, men ute på husbilssemestrar blir det annorlunda, rapporterar Dagens Nyheter.

Det finns fortfarande fler husvagnar, cirka 170 000 registrerade jämfört med 120 000 husbilar. (Foto: Pexels)
ANNONS
ANNONS

Skrapade en trisslott – vann fem miljoner

Det är inte billigt att köpa en husbil. Ulla Wiklund och hennes man Erik slog till och köpte en sju meter lång, begagnad husbil för 1,7 miljoner kronor.

För det priset går det att köpa ett riktigt skapligt sommarställe, men å andra sidan slipper du sköta en tomt och alla fasta kostnader som tillkommer med husägandet. Visserligen har du löpande kostnader med en husbil, men de är betydligt lägre.

Ulla Wiklund vann fem miljoner kronor på TV 4:s Triss-lotto, vilket förändrade parets liv; de hade dessförinnan levt knapert som fattigpensionärer. Ulla har 7 900 kronor i månaden i pension och hennes man Erik 16 000 kronor.

Bytte ut trygghet mot liv på vägar

Att kunna byta miljö och åka vart hon vill, när hon vill, är en näst intill helig frihet för Kerstin Carneroth, 53 år. Hon valde bort tryggheten och livet i villa utanför Stockholm mot en husbil som blivit hennes “fasta” hem.

Hon genomgick en fullständig livsstilsförändring, som visserligen innebär nya problem att hantera, men det har varit värt varenda minut.

Som pricken över i:et har hon träffat en ny kärlek, också han boendes i husbil, vilket är perfekt eftersom de kan förstå varandra.

ANNONS

Sålde allt för friheten

Markku Korpela och frun Agneta förverkligade sin dröm på liknande sätt. De lade undan pengar varje månad för att Markku skulle kunna lämna jobbet på Volvo, vilket han slutligen gjort.

De sålde av de flesta ägodelar och slutligen även hemmet. En del av vinsten investerade de i en husbil som blivit deras nya bostad. Det bästa av allt: Friheten.

Läs också:

Så blev svensk camping en del av folksjälen

Sålde rubbet för ett äventyrsliv i husbil

Sålde villan för ett äventyrsliv i husbil

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS