När framtidens bostäder ritas upp står trygghet och hållbarhet i fokus. Över hälften är villiga att betala extra för en miljöcertifierad bostad enligt en ny undersökning. Allra viktigast, för 74 procent, är dock något annat.
Mest läst i kategorin
Livet i villa är idealistiskt för många, kanske främst för familjer, men många väljer istället lägenheter, främst på grund av närhet till arbete, kultur och nöjesliv i stadskärnorna. Närhetsprincipen är alltså viktig i valet av boende.
Det finns flera andra faktorer som spelar in.
Här de största trenderna som formar vårt boende de kommande åren enligt Skanskas senaste bostadsrapport.
Trygghet – en topprioritering för alla
74 procent tycker att en bostad måste ligga i ett tryggt område. Det är en ökning från 68 procent 2020, och tryggheten är särskilt viktig för kvinnor.
Men vad är trygghet?
För många handlar det om gemenskap med grannar, bra belysning och ett levande område där det finns aktiviteter och gatuliv på helger och kvällar.
I en tid där brottslighet och otrygghet är återkommande ämnen, rankar också kommunpolitiker tryggheten högt när de planerar nya bostadsområden. Den siffran varierar dock – medan 47 procent av de borgerliga politikerna prioriterar trygghet, är siffran endast 14 procent bland de vänsterorienterade partierna.
Senaste nytt
Hållbara bostäder – för en bättre framtid
För många svenskar är hållbarhet en annan avgörande faktor.
Skanskas rapport visar att hela 63 procent skulle vara villiga att köpa en miljöcertifierad bostad om de fick lägre avgift och 50 procent skulle välja en bostad med lägre klimatpåverkan om de fick bättre lånevillkor.
En annan viktig aspekt är solceller: sju av tio kan tänka sig att betala extra för bostäder med solceller, och många skulle även välja bort bilen om bilpooler fanns tillgängliga i området där de bor.
Skanska lyfter fram att det krävs incitament för att få fler att välja miljövänliga alternativ och politiker behöver skapa förutsättningar.
Politiska beslut blir avgörande
Politikens roll är central för att driva utvecklingen mot hållbara och klimatanpassade bostäder framåt.
Enligt Skanskas undersökning tycker 80 procent av kommunpolitikerna att det är viktigt att använda återbrukat material och 90 procent anser att hållbara material är avgörande i framtida bostadsprojekt.
Dessutom finns ett förslag om lägre markpriser för byggföretag som satsar på bostäder med lägre klimatpåverkan. Detta skulle kunna öppna upp för mer flexibla detaljplaner och enklare byggprocesser.
Politiska beslut behöver snabbas på för att möta den stora bostadsbristen. Boverket uppskattar att 67 300 nya bostäder behöver byggas varje år fram till 2030.
Läs också:
Samåkning: Därför är grönt skönt – och billigt
Det våras för bostadsmarknaden – men håll i hatten. News 55
Villor – fortsatt högst upp på svenskens önskelista
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.