Riksbankens beslut om räntesänkning fick många svenskar att hoppa högt av glädje. En optimism som snabbt spred sig till bostadsmarknaden, vilket framgår av en färsk undersökning. Med det sagt finns det ändå skäl att sitta lite ned i båten. Här har du några av dem.
Mest läst i kategorin
Du har läst det på flera ställen. Och visst ljusnar det.
Efter Erik Thedéens dubbla räntesänkning har storbankerna snabbt följt efter med motsvarande justeringar, vilket redan gjort avtryck på bostadsmarknaden.
Att så är fallet visar också en ny undersökning utförd av Demoskop för hypoteksbolaget Borgos räkning.
Här framgår det att andelen som överväger att sälja sin bostad på grund av höga boendekostnader har halverats – på bara sex månader.
Vidare att endast 13 procent av svenskarna som överväger att sälja sin bostad tror att de skulle göra en förlustaffär. Även det en minskning från 25 procent i mars 2024.
Fler tror på stigande priser
Ännu ett lovande tecken är att endast 1 av 10, 6 procent, som överväger en flytt uppger att de inte har råd att bo kvar i sin nuvarande bostad, vilket kan jämföras med 11 procent i mars 2024.
Dessutom har andelen som nu tror på stigande bostadspriser ökat från 54 till 61 procent sedan mars. Detta efter en lång och tung period av fallande bostadspriser, där genomsnittspriset per kvadratmeter sjunkit med 3 000 kronor sedan toppnoteringen i mars 2022.
Senaste nytt
Fortsatt vingligt
Varde ljus – eller?
Visst är det glädjande när ekonomin visar sig från en bättre sida. Med risk för att bilda smolk i bägaren finns det dock fortsatt flera osäkerhetsfaktorer kan påverka ekonomin framöver.
Att iaktta försiktighet och rusta sig för fortsatt volatilitet kan därför vara klokt, vilket Staffan Tell, Hemnets PR-chef och presstalesperson, tidigare påtalat.
Skälen till det är enligt Tell flera – geopolitisk oro, global ekonomisk politik, kronans växelkurs och Sveriges konjunktur inkluderat.
Valet av Trump
Ska man nämna fler är en särskilt omtalad faktor valet av Donald Trump som USA:s president, sedan han aviserat planer på tullar och handelshinder för att skydda inhemsk produktion. Handelskrig riskerar att leda till högre priser och inflation, samtidigt som Sveriges exportberoende ekonomi kan påverkas negativt. Det ökar behovet av låga räntor.
Till detta kommer även en åldrande befolkning och låga födelsetal globalt, liksom AI, som kan effektivisera näringslivet och sänka inflationen.
Analysera lånebehovet
Så hur ska man då skydda både sig själv och sitt hushåll?
Även här blir svaret försiktighet. Särskilt som antaganden om låga räntor historiskt visat sig felaktiga, vilket drabbat bolånetagare hårt.
För att undvika otrevliga överraskningar du som bostadsägare stå redo för både lägre och oförändrade räntor.
Ett bra tips är även att analysera lånebehov och bindningstider. Kanske även byta bank? Något som även Finansinspektionen flaggade för tidigare i veckan.
Läs även:
Tråkiga rådet som räddar din ekonomi i jul. News 55
Trendskifte: Spåkulan visar färre förlustaffärer. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.