News55

Här har otillåtna brandvarnare installerats

Artikelbild
Brandvarnaren på bilden har inget att göra med artikeln. Foto: Bertil Ericson/TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 mars 2024

En brandvarnare som ska larma SOS vid brand har installerats i tusentals hem, men har inte blivit godkänd eller genomgått nödvändiga tester. Det går därför inte att garantera att den fungerar i händelse av brand.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Göteborgs-Posten avslöjar att bostadsbolaget Förbo låtit installera en brandvarnare i tusentals hem i Storgöteborg. Tidningen skriver att brandvarnarna både saknat giltig CE-märkning och prestandadeklaration. Även flera bostadsrättsföreningar i landet har köpt in brandvarnaren.

“Sålts som multisensor”

Brandvarnaren X2 Smoke tillverkas av X2 Wireless. Företagets vd menar att produkten har sålts som en multisensor, och behöver därför inte uppfylla alla krav som för en “vanlig” brandvarnare. 

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Boverket fattat beslut – exemplar ska återkallas

X2 Wireless blir nu, enligt ett beslut från Boverket, skyldiga att återbetala kunderna eller erbjuda likvärdig utbytesprodukt. De måste även varna användarna för risker och brister i produkten. Boverket menar också att bristerna inte kan åtgärdas i efterhand. Det innebär att även om brandvarnaren blir certifierad i framtiden går de brandvarnare som installerats tidigare fortfarande som icke-godkända. 

– Det kan hända att det brinner och att det inte piper. Då brinner man inne, säger Ieva Kisieliute, jurist på Boverket, till GP. 

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS