News55

Många seniorer vill gärna bo på landet

En röd stuga på landet. Nästan hälften av bostadssökarna i åldersgruppen 55 till 64 år vill bo på landet
Nästan hälften av bostadssökarna i åldersgruppen 55 till 64 år vill bo på landet. (Foto: Fredrik Persson)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

Många som söker bostad vill bo på landet. Varannan bostadssökare i åldern 55 till 64 år vill bo på landsbygden, det visar en ny undersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hemnet har gjort en undersökning bland 4 600 bostadssökare och den visar att 43 procent helst vill bo på landsbygden.

Yngre vill bo i stan

Bland de yngre är önskan att bo på landet lägst, den åldersgruppen vill helst bo i storstäder, Mer än 50 procent i åldersgruppen upp till 24 år vill bo i storstäderna och bara 25 procent vill bo på landet.

I åldersgruppen 55-64 år vill däremot nästan hälften, 49 procent, bo på landsbygden.

Generellt vill de flesta inte gärna pendla till jobbet längre än 30 minuter, en tredjedel av respondenterna uppgav att det är hur lång pendlingsväg de kan tänka sig, åt båda hållen.

En paradox

Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg tycker att det finns en tydlig paradox kring preferenserna på dagens bostadsmarknad.

“Det är de yngsta och därmed de som generellt har de sämsta ekonomiska förutsättningarna som i högst utsträckning vill bo i storstädernas centrala delar där också bostadspriserna är som högst”, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

“Medan de äldre åldersgrupperna som generellt har högre löner och större förmögenhet väljer bort de dyrare områdena till förmån för landsbygden där bostadspriserna är långt mycket lägre”, fortsätter han i pressmeddelandet.

Utgifterna för ny bostad slår i taket

Svenskarna tvingas betala historiskt mycket av sin disponibla inkomst på boendeutgifter – bostadsköpet blir rekorddyrt, enligt ny rapport.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS