News55

Utgifterna för ny bostad slår i taket

bostad
Planer på att köpa bostad? Räkna med att boendeutgifterna nu är rekordhöga i spåren av ett högt ränteläge och amorteringar. (Foto: Claudio Bresciani / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Svenskarna tvingas betala historiskt mycket av sin disponibla inkomst på boendeutgifter – bostadsköpet blir rekorddyrt, enligt ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Swedbank Boindex mäter hushållens möjligheter att köpa en bostad. För årets första kvartal ligger det på 92.

“Det är det lägsta Boindex som uppmätts sedan det började beräknas 2005. När det gäller Boindex för småhus får vi gå tillbaka till fastighetskrisen på 90-talet för att hitta ett Boindex som ligger under dagens nivå”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, i ett pressmeddelande.

Räntor och amorteringar ökar

Sedan årsskiftet har småhuspriserna stigit med 9,7 procent och bostadsrättspriserna med 2,7 procent.

Högre bostadspriser och energikostnader leder till att hushåll som köper en bostad i dag måste lägga 33 procent av sin disponibla inkomst på boendeutgifter.

“Prisuppgången gör att hushållens utgifter för räntor och amorteringar ökar. Det tillsammans med högre energikostnader gör att hushållen får lägga rekordmycket av sin disponibla inkomst på boendeutgifter om de köper en bostad”, konstaterar Arturo Arques.

Läs även: Bostadsrätter pressas hårdare av skulder News55

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS