News55

Rekordfå bostadsköpare tror på prisfall

bopriser
Rekordfå bostadsköpare i Hemnets mätning i juni tror på fallande priser på bomarknaden. (Foto: Samuel Steén)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

Andelen köpare som tror på en tillbakagång i priserna på bostadsmarknaden tangerar den tidigare lägsta nivån från mars 2021.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det konstaterar bostadssajten Hemnet och uppger att endast 11 procent av bostadsköparna i köpbarometern nu tror på sjunkade priserna det kommande halvåret.

Resultatet från bostadssajtens junimätning tangerar därmed lägsta nivån för drygt tre år sedan.

Nästan hälften tror att bostadspriserna ökar

Av de tillfrågade köparna var det i juni drygt 48 procent som uppgav att de tror på stigande bostadspriser.

Det är 2 procentenheter högre än i maj månads mätning.

Sammantaget innebär det ett nettotal i prisförväntan (skillnaden i procentenheter mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på +37 procentenheter.

Det är en ökning med 4 procentenheter jämfört med maj månad och det innebär sjunde månaden i rad med stigande prisförväntan.

Stark bostadsmarknad under våren

ANNONS

40,6 procent av köparna räknar med oförändrade priser i senaste mätningen. I maj var det andelen 41 procent som svarade det.

“Att vi nu fått den första räntesänkningen bekräftat har stärkt utvecklingen på bostadsmarknaden och både priser och aktiviteten på marknaden steg tydligt i maj. Att historiskt få bostadsköpare tror på prisfall är ett tydligt tecken på den starka bostadsmarknaden vi sett under våren. Mot bakgrund av den långa tuffa period vi haft på bostadsmarknaden och de orosmoln som fortsatt finns kring bland annat ränteutvecklingen är det anmärkningsvärt att det är så få som tror på nya perioder av prisnedgångar framöver”, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, i pressmeddelandet.

ANNONS

Läs även: Bomarknaden möbleras om – efter seniorers behov News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS